ABD, Misir'a Ait Dogalgazin Ürdün Ve Suriye Üzerinden Lübnan'a Ihraç Edilmesine Yesil Isik Yakti

ABD'nin, Misir'a ait dogalgazin Ürdün ve Suriye üzerinden Lübnan'a ihraç edilmesi konusunda taraflari Esed rejimi için uygulanan "Sezar Yaptirim Yasasi"ndan muaf tutacagi bildirildi.

Lübnan resmi ajansi NNA'da yer alan habere göre, Lübnan Enerji Bakani Velid Fayyad'in, baskent Beyrut'ta temaslarda bulunmak üzere bulunan ABD Disisleri Bakanligi Enerji Güvenligi Danismani Amos Hochstein ile bir araya geldigi ifade edildi.

Haberde, Hochstein ve Fayyad'in, Lübnan'in bir süredir içerisinde bulundugu elektrik krizinin çözümü için Suriye üzerinden Misir'dan dogalgaz, Ürdün'den de elektrik ithal edilmesini görüstükleri kaydedildi.

Ayrica, Hochstein'in, Lübnanli Bakan Fayyad'a, Suriye üzerinden Misir'dan dogalgaz ve Ürdün'den elektrik ithal edilmesi halinde ilgili taraflarin Esed rejimi için uygulanan "Sezar Yaptirim Yasasi"ndan muaf tutulacagi teminati verdigi belirtildi.

- Lübnan'daki elektrik krizi

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, 19 Agustos'ta Misir gazi ve Ürdün elektrik akiminin Suriye üzerinden ülkesine ulastirilmasi konusunu ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea ile ele almisti.

Lübnan Cumhurbaskanliginin yazili açiklamasina göre Shea, ABD yönetiminin, Ürdün'den Lübnan'a elektrik getirilmesi konusunda Beyrut yönetimine yardim etmeye karar verdigini Avn'a iletmisti. Shea, Misir'dan tedarik edilecek gazla Ürdün'de elektrik üretilecegini ve bu elektrigin Suriye üzerinden hatlarla Lübnan'a getirilebilecegine isaret etmisti.

ABD'nin yesil isik yakmasi üzerine Lübnan'dan bir üst düzey heyet, 4 Eylül'de Suriye'de Esad rejimi Disisleri Bakani Faysal el-Mikdad, Petrol ve Maden Kaynaklari Bakani Bessam Taame ve diger bazi isimlerden olusan kisilerle toplanti yapmisti.

Esed rejimi, Beyrut'un, Misir'dan gaz ve Ürdün'den de elektrik akiminin Suriye topraklari üzerinden ülkenin kuzeyine ulastirilmasi talebini memnuniyetle karsilamisti.

Lübnan'daki Hizbullah'in, Suriye'deki Banyas limani üzerinden, Iran'dan ithal edilen benzin ve diger akaryakiti Lübnan'a gayriresmi bir sekilde getirmesi üzerine Beyrut yönetimi, Misir-Ürdün-Suriye dogalgaz ve elektrik hatti projesini daha da hizlandirmaya baslamisti.

Kaynak: AA