Pakistan'da, Fransiz Büyükelçinin Sinir Disi Edilmesi Için Protesto Düzenledi

Pakistan’in Lahor kentinde Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) Partisi destekçileri, TLP liderinin tutuklanmasina karsi ve Fransiz büyükelçinin ülkeden sinir disi edilmesi için protesto gösterisi düzenledi.



Pakistan’in Lahor kentinde bir araya gelen Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) Partisi destekçileri, TLP liderinin tutuklanmasina karsi ve Fransiz büyükelçisinin ülkeden sinir disi edilmesi için protesto gösterisi düzenledi.

TLP Merkez Yürütme Kurulu tarafindan protesto sirasinda yapilan açiklamada, Fransiz büyükelçisinin Pakistan’dan sinir disi edilmesi konusunda anlasmaya varilmasi için Pakistan hükümetine 2 gün ültimatom verildigi, aksi takdirde ülke çapinda protesto çagrisi yapilacagi kaydedildi. TLP, hükümetin Fransiz büyükelçisini sinir disi etmesini ve Fransiz ürünlerinin boykot edilmesini onaylamasini ve 26 yasindaki parti lideri Saad Rizvi’nin de serbest birakilmasini talep etti.

Öte yandan geçtigimiz yil Kasim ayinda, TLP’nin o zamanki Baskani Khadim Rizvi liderligindeki Islamabat’ta protesto gösterileri düzenlemesinin ardindan Fransiz büyükelçisinin 3 ay içinde sinir disi edilmesi meselesine karar vermek için parlamentoyu dahil etmesi adina TLP ile hükümet arasinda bir anlasmaya varilmisti. Geçtigimiz Subat ayinda ise, bir önceki anlasmada ilerleme kaydedilmedigi için hükümet, TLP ile bir uzatma imzalamis ve partinin tüm taleplerini 20 Nisan’dan önce Meclise getirme sözü vermisti. Son teslim tarihinden bir hafta önce Rizvi yayinladigi bir görüntülü açiklamada, hükümetin son tarihe uymamasi durumunda TLP çalisanlarindan uzun bir yürüyüs baslatmaya hazir olmalarini istemisti. Rizvi’nin yaptigi açiklama ise, 12 Nisan’da tutuklamasina neden olmustu.

Polis, Rizvi’nin bir cenazeye katilmak için gittigi Lahor’daki Wahdat Yolu üzerindeki bölgeye yerel saatle 14.00 sularinda baskin düzenlemisti. TLP Baskani Rizvi’nin gözaltina alinmasinin ardindan ülkenin birçok kentinde protestolar patlak vermisti. Daha sonra Hükümet ise, ülke çapinda düzenledigi siddetli protestolar ve oturma eylemlerinin ardindan TLP protestolarini yasaklamisti.
Kaynak: İHA