Misir Kabuklari Kadinlarin Elinde Süs Esyalarina Dönüsüyor

Samsun'da yasayan Aysegül Arslan: 'Misir kabugundan yaptigimiz çalismalari dogaya bir geri dönüsüm olarak görüyorum ve dünyanin da bu tarz dönüsümlere ihtiyaci oldugu bir dönemden geçtigini düsünüyorum'.

ILYAS GÜN - Samsun'un Havza ilçesinde üç kadin, hasattan sonra atiga dönüsen misir kabuklarini süs esyalarina dönüstürüyor.

Ilçede iki çocuk annesi Dilek Elibol (35), bir çocuk annesi Aysegül Arslan (33) ve Selma Peksen (26), atik misir kabuklarini degerlendirmek için süs esyasi yapmaya basladi.

Kabuklardan minik bebekler, tokalar, taçlar da yapan kadinlar, ürünleri sosyal medya üzerinden satarak gelir elde etmeye basladi.

Aysegül Arslan, AA muhabirine, isletme bölümü mezunu oldugunu ve çalismadigini söyledi.

Evde üretim yapabilecegi konulari internette arastirirken atik malzemeleri dönüstürmeye karar verdigini belirten Arslan, iki arkadasiyla fikrini paylasinca onlarin da kendisini destekledigini anlatti.

Böylece, bulunduklari bölgede hayvan yemi olarak kullanilan, yakilan ya da çöpe atilan misir kabuklarinin dönüsüm yolculugunun basladigini dile getiren Arslan, söyle devam etti:

"Misir kabugunu dönüstürecegimizi fark ettigimizde bize bir is imkani dogdu. Üniversite mezunuyum ama ev hanimiyim. Su an yaptigimizi isim olarak görüyorum ve çok severek yapiyorum. Bence herkes sevdigi isi yapmali. Misir kabugundan yaptigimiz çalismalari dogaya bir geri dönüsüm olarak görüyorum ve dünyanin da bu tarz dönüsümlere ihtiyaci oldugu bir dönemden geçtigini düsünüyorum. Bu isi çok severek ve önemseyerek yapiyorum."

Iki çocuk annesi Dilek Elibol da atilan misir kabuklarini degerlendirerek çok güzel ürünler ortaya çikardiklarini ve ekonomiye kazandirdiklarini söyledi.

Selma Peksen ise misir kabuklarini sanata dönüstürmenin mutlulugunu yasadigini ifade ederek, "Biz 3 arkadas internetteki arastirmalarimiz sonucu misir kabugunun dönüstürebildigini ögrenince birlikte bunu yapmaya karar verdik. Beraber biblo, taki ve nisan tepsisi, gelin taçlari üretmeye basladik. Yaptigimiz bu ürünleri sosyal medya hesabimiz üzerinden satiyoruz. Arkadaslarim ev ekonomilerine katki saglarken ben de harçligimi buradan çikariyorum." diye konustu.

Kaynak: AA