ABD Disisleri Bakani Blinken, Ekvador'u Ziyaret Etti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, birçok konuda is birligini güçlendirmek ve temaslarda bulunmak üzere Ekvador'a çalisma ziyaretinde bulundu.

Ekvador Devlet Baskani Guillermo Lasso, Blinken ile görüsmesinde, demokrasinin güçlendirilmesi, göç ve ekonomik sorunlara çözüm için iki ülkenin is birligine yönelik konularin ele alindigini söyledi.

ABD ile ticaret anlasmasinin ülkesi için önceliklerden biri oldugunu belirten Lasso, "Ticari anlasma, yeni pazarlar açacak ve firsatlar yaratacaktir. Genellestirilmis Tercihler Sisteminin yenilenmesini Disisleri Bakanina teklif edecegiz. Ticareti güçlendirmek ve yatirim çekmek, bu ülke için çok önemli." ifadelerini kullandi.

Lasso, Blinken'in ziyaretine ve ABD'nin ülkesine destegine tesekkür etti.

- "Disisleri Bakani olarak Ekvador'a ilk ziyaretim"

Iki ülke arasindaki dostlugun Devlet Baskani Lasso önderliginde büyüdügüne vurgu yapan Blinken ise "Disisleri Bakani olarak Ekvador'a ilk ziyaretim. Bölgede demokratik degerleri, güvenligi ve refahi tesvik etmek için ortaklarimizla bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum." dedi.

Blinken, Ekvador'un ABD'nin ana ticaret ortagindan biri olduguna dikkati çekerek, ülkeler arasindaki ikili ticaretin 2020'de 10 milyar dolari astigini aktardi.

- Disisleri bakanlari basin toplantisi düzenledi

Blinken ile Ekvador Disisleri Bakani Mauricio Montalvo da heyetlerarasi görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, iki ülke arasindaki ticaretin arttirilmasi için müzakerelerin basladigini kaydederek, ABD Kalkinma Finansman Kurumunun Ekvador'daki küçük ve orta ölçekli isletmeler, özellikle de kadinlar için simdiden yatirim ve kredi imkanlari açtigini bildirdi.

Uyusturucu kaçakçiligi, yolsuzlukla mücadele, kara para aklama, diger uluslararasi suçlar, polisle is birligi gibi birçok konuda halihazirda anlasmalarin yapildigini anlatan Blinken, "Ekvador'da aktif olarak çalisan bir ofisimiz var, 30 milyon dolardan fazla ikili yardim, finansman, egitim var, her sey zaten birlikte yaptigimiz bir çalismadir." seklinde konustu.

- ABD'li 16 misyonerin kaçirilmasi

Blinken, kaçirilan ABD'li 16 misyonerin kurtarilmasi için Haiti'ye bir ekip gönderildigini hatirlatarak, bu ülke polisiyle sürekli temas halinde olduklarini söyledi.

Haiti'nin birçok bölgesinde çetelerin faaliyet gösterdigine isaret eden Blinken, "Bu çok daha genis bir sorunun parçasi ve sürdürülemez bir güvenlik durumudur." dedi.

Kaynak: AA