Tunus'ta Meclisin Resmi Internet Sitesine Erisimin Engellendigi Iddia Edildi

Milletvekilleri ve yetkili makamlar konuya iliskin henüz resmi açiklama yapmadi.

Tunus'ta Meclisin resmi internet sitesine erisim engeli geldigi öne sürüldü.

Tunuslu siyasi aktivistler sosyal medya üzerinden yaptiklari paylasimlarda, Tunus Meclisinin resmi internet sitesine erisimin engellendigini iddia etti.

Meclisin internet sitesine erisim saglanamadigi ancak sosyal medya hesaplarinin aktif oldugu görüldü.

Konuya iliskin siyasi partiler, milletvekilleri ve diger yetkili makamlar henüz açiklama yapmadi.

Meclisten dün yapilan yazili açiklamada, Cumhurbaskani Kays Said'in 80. maddeyi anayasaya aykiri sekilde etkinlestirmesinin reddedildigi belirtilmisti.

Cumhurbaskani Said'in parlamentonun yetkilerinin dondurulmasi ve ardindan askiya alinmasiyla ilgili tüm kararlarinin geçersiz sayildigi vurgulanan açiklamada, Cumhurbaskani Said'e kararnameyi geri çekmesi ve ulusal diyalog baslatmasi çagrisinda bulunulmustu.

- Tunus'ta ne olmustu?

Arap Bahari'nin dogum yeri Tunus'ta, belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikmisti.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, Basbakan'i azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken, Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazi kesimler de süreci "anayasal bir darbe girisimi" diye nitelemisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil, olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "süresiz" uzatildigini bildirmisti.

Kaynak: AA