Tokat Kalesi Kaya Düsmesi Önlem Projesi Tamamlandi

Tokat Kalesi Kaya Düsmesi Önlem Projesi ile mevcut yapilarin yikilmadan kültürel ve sosyal açidan tekrar yasanilabilir hale gelmesi ve bölgenin turizm potansiyelinin korunmasi saglandi.

Tarihi ve kültürel dokusuyla Tokat kalesi eteklerinde yer alan Camikebir Mahallesi 1965 yilindan bu yana kaya düsme tehlikesi altindaydi. Bölgede yapilan jeolojik ve jeoteknik çalismalar sonucunda mahalledeki konutlarin nakli yerine düsme tehlikesi arz eden kayalarin islah edilmesinin daha ekonomik ve uygulanabilir olduguna karar verildi.

Tehlikenin bertaraf edilmesi amaciyla AFAD Baskanlik ve Tokat Il AFAD Müdürlügü koordinasyonunda 2018 yilinda kaya islah projesi gelistirildi.

Bu ay tamamlanan “Tokat Kalesi Kaya Düsmesi Önlem Projesi” kapsaminda toplam 796,62 metre uzunlugunda enerji sönümleyici çelik kaya bariyeri ile 7 bin 200 metrekare alan ölçüsünde çelik ag uygulamasi yapildi.

‘’Bunun gibi sahada risk önleyici proje çalismalarimiz devam edecek. Çünkü, asil olan afet olmadan, tedbir almak, afet risklerini azaltmak”, ifadesini kullanan AFAD Baskani Yunus Sezer sözlerine söyle devam etti.

“Proje ile afet öncesi 1 birimlik yatirimla, olasi bir afet sonrasi yapilacak iyilestirme faaliyetleri harcamasinin önüne geçilerek ekonomiye 8 birimlik katki saglanmis oldu.”

“Tokat Kalesi Kaya Düsmesi Önlem Projesi” ile ayrica mevcut yapilarin yikilmadan kültürel ve sosyal açidan tekrar yasanilabilir hale gelmesi ve bölgenin turizm potansiyelinin korunmasi da saglandi.
Kaynak: İHA