Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'BM Ile BMGK'nin Yeni Gerçeklere Uyarlanmasina Ihtiyaç Var'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, dünyada artik Birlesmis Milletlerin (BM) kuruldugu dönemden daha fazla ülke oldugunu belirterek BM ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yeni gerçeklere uyarlanmasina ihtiyaç oldugunu söyledi.

Lavrov, Soçi'de Uluslararasi Valday Kulübü toplantisi sonrasinda bir gazetecinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Angola ziyaretinde "Dünya Bes'ten Büyüktür" dedikten sonra "Insanligin kaderinin Ikinci Dünya Savasi'nin galibi bir avuç ülkenin insafina birakilamayacagini, birakilmamasi gerektigini savunuyoruz." ifadesini kullanmasina iliskin sorusunu cevapladi.

Lavrov, "BMGK'nin 5 daimi üyesinin dünyanin kaderini dikte etme hakkina sahip olmadigi konusunda Erdogan’a katiliyorum ve BMGK gerçekten bu hakka sahip oldugunu iddia etmiyor. Bes ülke, ancak BM tüzügünde yer alan yetkilere sahip oldugu iddiasinda bulunuyor. BM'nin tüzügü, uluslararasi toplumun tüm üyelerin ortak iradesini yansitir ve bu 5 üye, öncelikle küresel çatismadan kaçinilmasi, dünyadaki durumla ilgili özel sorumluluk üstleniyor." iddiasinda bulundu.

Küresel çatismadan kaçinilmanin 75 yil içinde yapilabildigine isaret eden Lavrov, "Bu durumun devam edecegini umuyorum. BM ile BMGK'nin yeni gerçeklere uyarlanmasina ihtiyaç var. Çünkü dünyada BM kuruldugunda oldugu gibi 50 ülke yok. BMGK'nin 12'den 15 üyeye genisletildiginde oldugu gibi 70 ülke yok. Simdi çok daha fazlasi, 193 üyesi var." diye konustu.

Lavrov, gelismekte olan ülkelerin de BMGK’de yer almak istedigine dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Elbette gelismekte olan ülkeler de BM’nin bu organinda temsillerinin artirilmasinda hakli olarak israr ediyor. Simdi, BMGK’nin 15 üyesinden en azindan 6’si Batilidir. BMGK'ye Japonya da Asya'dan seçildiginde, yedinci oy BMGK üzerinden izlenen Bati politikasinin hanesine gidiyor. Bu nedenle elbette Bati’nin bu organa koltuk eklemesine gerek yok. Asya, Afrika, Latin Amerika’nin gelismekte olan ülkeleri için koltuklarin eklenmesi gerekiyor."

Kaynak: AA