(Özel) Imece Usulü Ile Salça Yapiyorlar

Balikesir’in Burhaniye ilçesinde, sonbaharin gelmesiyle birlikte, özellikle kirsal mahallelerde salça yapimi hizlandi. Kadinlar, imece usulü ile odun atesinde salça yaparak aile bütçesine de katki sagliyor.

(Özel) Imece Usulü Ile Salça Yapiyorlar
Bölgede kapya biberi hasadi sürerken, kirsal mahallelerde ise vatandaslari salça yapma telasi sardi. Köy meydanlarinda ve avlularda yakilan ocaklarda pisirilen biber ve domatesler, Börezli Tarimsal Kalkinma Kooperatifinin hizmete sundugu salça sikma makinesinden geçirilerek essiz lezzette dönüsüyor. Bakir kazanlarda, odun atesinde yüzlerce yillik geleneksel yollala yapilan salçalar bir yandan ev halki tarafindan tüketilirken, fazlalari ise kooperatif araciligi ile satisa sunuluyor.

Handan Salman, “Köyümüzde salça yapiyoruz. Imece usulü birbirimize yardim ediyoruz. Makineler isimizi kolaylastirdi. Salçalarimizi hijyenik yapiyoruz. Gönül rahatligi ile yiyebilirsiniz” diye konustu.

Börezli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Aydin Bayder, "Kadinlarimizin vasitasiyla bugün salçamizi hazirliyoruz. Makinelesme bizim isimizi kolaylastirdi. Kadinlarimizla imece usulüyle salçalarimizi hazirliyoruz. Domates ve biber salçalarimizi hazirliyoruz" diye konustu.

Ibrahim Demir de, ”Daha önce halkimiz el ile siktigi salçayi, yeni almis oldugumuz makinelerle sikiyor. Bu da büyük kolaylik oldu. Daha önce elde sikilan salçada çok malzeme kaybi oluyordu. Simdi makine oldugu için daha güzel, daha kaliteli salça üretiyoruz. Halkimiza bu sekilde hizmet vermeye çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA