Lübnan, Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Tecrübesinden Yararlanmak Istiyor

Lübnan Çevre Bakani Nasir Yasin:'Lübnan'in elektrik hususunda, geleneksel enerji kaynaklarina olan bagimliliginin azaltilmasi için Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki tecrübesinden faydalanmali diye düsünüyoruz'.

Lübnan Çevre Bakani Nasir Yasin, ülkesinin geleneksel enerjiye olan bagimliliktan kurtulmasi için Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklari konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istedigini söyledi.

Yasin, AA muhabirine ülkesinin içerisinde bulundugu kronik elektrik krizinin çözümü için alternatif kaynaklarin temin edilmesiyle toplu tasimanin kalkindirilmasi hakkinda açiklamalarda bulundu.

Lübnan'daki elektrik üretimi için geleneksel enerji kaynaklari petrol ve dogal gaza olan bagimliliginin yüzde 95 civarinda oldugunu belirten Yasin, ülkenin elektrik krizinden kurtulmasi için hükümetin alternatif enerji kaynaklari temin etmesi gerektigini söyledi.

Bu konuda Türkiye'nin kendileri için bir model teskil edebilecegini belirten Yasin, "Lübnan'in elektrik hususunda, geleneksel enerji kaynaklarina olan bagimliliginin azaltilmasi için Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki tecrübesinden faydalanmali diye düsünüyoruz." dedi.

Yasin, ülkesinin, çevreci ekonomiyle hazirlanma kapsaminda, teknolojisi "çevre dostu" olan yenilenebilir enerji için adimlar atmasi gerektigini kaydetti.

Enerji ve çevre sagligi konusunda, Lübnan'da toplu tasimanin yeniden kalkindirilmasinin önemine deginen Bakan Yasin, "Ülkenin bu süreçte çok ciddi bir sekilde toplu tasimaya ihtiyaci var. Otobüs gibi çevre dostu tasitlarin hizmete sokulmasi gerekiyor. Bunun için de yine elektrik enerjisine ihtiyaç var." diye konustu.

Lübnan'in toplu tasima sistemine sahip olabilmesi için Enerji ve UIastirma Bakanligi'nin su anda bir çalisma yürüttügünü belirten Yasin, "Çevre dostu böylesi teknolojileri bulunan Fransa ve Türkiye gibi ülkelerle tecrübe paylasimi konusunda Lübnan'in is birligi ihtimali söz konusudur." dedi.

Toplu tasima dosyasinin görüsülmek üzere Bakanlar Kurulu gündemine alindigini söyleyen Yasin, "Özellikle Türkiye gibi otobüs üretimi yapan ülkelerin Lübnan'a nasil yardimlar sunulabilecegi ele alinmayi bekliyor." bilgisini verdi.

Yasin, bizzat kendisinin Türkiye'deki bazi otobüs firmalariyla baglantiya geçip, fiyat teklifi ve diger detay bilgilerini aldigini aktardi.

- Lübnan'daki elektrik üretimi ve toplu tasima

Ülkenin en büyük kenti olan baskent Beyrut'ta basta metro olmak üzere tramvay ve otobüs gibi büyük toplu tasima araçlari bulunmuyor.

Araç fiyatlarinin yüksek olmamasi ve yakit fiyatlarinin da düsük olmasi dolayisiyla, toplu tasimada genellikle taksi ve kismen de dolmuslar kullaniliyor.

Ancak akaryakit fiyatlarinda son 3 ay itibariyle birden meydana gelen zamlar, ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle yakitin teminindeki aksakliklar, toplu tasimanin önemini bir kez daha gündem getirdi.

Ayrica, Lübnan'da elektrigin yüzde 95'i genellikle petrol yakiti ve kismen de dogal gaz ile çalisan, altyapisi yetersiz sürekli kesintilere sebebiyet veren tesislerde üretiliyor.

Vatandaslar, su anda Lübnan Elektrik Kurumu'ndan günlük maksimum 3 saat devlet elektrigi hizmeti alabiliyor.

Kaynak: AA