Küresel Piyasalarda Gözler Ingiltere Merkez Bankasi Baskani Bailey'de

Küresel piyasalarda, enflasyon baskisi sonrasi para politikasinda sikilastirici adimlarin fiyatlanmasi piyasalar için risk unsuru olustururken, dünkü sözle yönlendirmeleri ile faiz artirim beklentilerini artiran Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) Baskani Andrew Bailey'in bugünkü açiklamalari yatirimcilarin odagina yerlesti.

Dün Asya ve Avrupa'da satis agirlikli bir seyir hakim olurken, New York borsasi kapanisa yakin, teknoloji hisseleri agirlikli Nasdaq endeksi öncülügünde satis baskisini kirdi.

Dün, ABD'nin 10 yillik tahvil faizinin yüzde 1,63 seviyelerinden yüzde 1,58'e gerilemesi ve getiri egrisindeki yataylasmanin yavaslamasi risk istahini artiran etkenlerden oldu.

Bununla birlikte, devam eden bilanço dönemi pay piyasalarini destekleyen ana unsur olmaya devam ederken, açiklanan bilançolarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ile artan maas ve fiyat baskilarinin sirketlerin kar marjlarini ne derece etkiledigi anlasilmaya çalisiliyor.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen ise ülkenin borç limitinin asilmamasi için uygulamaya konulan bazi olaganüstü tedbirlerin 3 Aralik'a kadar uzatilacagini bildirdi.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,84 deger kazanirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,10 deger kaybetti.

Dün, Brent petrolün varil fiyati 85,5 dolara, dolar endeksi de 94,2 seviyesine çikmasindan ardindan gerileyerek bugün sirasiyla 83,9 dolar ve 93,7 seviyelerine indi. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yüzde 1,59 seviyesinde bulunurken, endeks vadeli kontratlari ise yeni güne yatay bir seyirle basladi.

Avrupa tarafinda ise dün BoE Baskani Andrew Bailey'in açiklamalari sonrasi sikilastirici para politikasi konusu gündemin odagina yerlesti. Analistler, Bailey'nin açiklamalari sonrasi BoE'nin gelecek toplantida politika faizini 15 baz puan artirmasina kesin gözüyle bakildigini kaydederek, söz konusu yönlendirmenin arkasinda güçlü seyrini sürdüren enflasyon baskisinin oldugunu bildirdi.

Bailey'in bugün yapacagi konusmada para politikasinin gelecegine iliskin ipuçlarinin aranacagini dile getiren analistler, dün Ingiltere'de 2 yillik tahvil faizlerinin 12 baz puan, 5 yillik tahvil faizlerinin ise 8 baz puan arttigini kaydetti.

Öte yandan Rusya'da yapilan dogal gaz ihaleleri sonrasi Gazprom'un Avrupa'ya dogal gaz akisini sinirli tutmasi sonrasi dogal gaz vadelilerinde yüzde 10'u asan yükselislere sebep olsa da, daha sonra fiyatlar eski seviyelerine döndü.

Dün, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,68 deger kaybetti.

Avro/dolar paritesi su siralarda önceki kapanisa göre yüzde 0,3 artisla 1,1650 seviyelerinde bulunurken, Avrupa endeks vadeli islem kontratlarinin yeni güne sinirli da olsa yükselisle basladigi görülüyor.

Asya pay piyasalarinda teknoloji sirketlerinin öncülügünde alis agirlikli seyir göze çarparken, Çin'in KOBI'lere finansal destek vermeye devam edeceklerine iliskin açiklamasi risk istahini artirdi.

Buna karsilik Çinli emlak devi Evergrande'nin tahvil ödemelerine iliskin belirsizlikler gündemdeki yerini korurken, bugünkü yerel para cinsinden kupon ödemesi yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

Çin'de enerji arzina iliskin endiseler de varlik fiyatlarini etkilemeyi sürdürürken, Ocak 2022 vadeli kömür kontrati bugün rekor seviye olan 1.982 yuani görmesinin ardindan su siralarda önceki kapanisin yüzde 9,2 üzerinde 1.918 yuandan islem görüyor.

Japonya'da ise ay sonu yapilacak olagan milletvekili genel seçimlerinin kampanya dönemine girildi. Ülkede 31 Ekim'de düzenlenecek Temsilciler Meclisi (Suugiin) olagan seçim yarisi resmen basladi. 12 gün sürecek kampanya döneminde yüzlerce aday meclise girebilmek amaciyla siyasi propaganda yürütecek.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,58, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,79, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,63 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,21 deger kazandi.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarindan pozitif ayristi ve günü yüzde 0,58 artisla 1.417,70 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün uluslararasi piyasada 9,3350'den kapanmasi sonrasi, bugün 9,3765 ile tarihi zirvesini gördü ve bankalararasi piyasanin açilisinda 9,3420 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin oldugunu, yurt disinda ise ABD'de insaat izinleri ve konut baslangiçlari verileriyle birlikte Ingiltere Merkez Bankasi Baskani ve ABD Merkez Bankasi yetkililerinin açiklamalarinin takip edilecegini bildirdi.

Küresel bazda açiklanmaya devam eden sirket finansal sonuçlarinin hisse bazli fiyat hareketlerini tetikleyebilecegini ifade eden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.420 ve 1.444 puanin direnç, 1.396 seviyesinin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, eylül ayi insaat izinleri

15.30 ABD, eylül ayi konut baslangiçlari

Kaynak: AA