Karanlik Kümbet Ve Yakutiye Medresesinde Restorasyon Çalismalarina Baslandi

Erzurum’da Karanlik kümbet olarak bilinen (Emir Sadrettin Kümbeti) ve Yakutiye Medresesi Türk Islam Eserleri ve Etnografya Müzesinin restorasyon çalismalari Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügüne bagli Erzurum Rölöve ve Anitlar Müdürlügü tarafindan baslatildi.

Karanlik Kümbet Ve Yakutiye Medresesinde Restorasyon Çalismalarina Baslandi
Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz çalismayla ilgili olarak yaptigi açiklamada, “Karanlik Kümbet geçen yil yapilis tarihi olan 1308 yilindan itibaren ilk defa kapsamli bir restorasyona alinmisti. Bu yilda restorasyon çalismalari devam etmektedir. (Emir Sadrettin Kümbeti) diger adiyla Karanlik Kümbetin içinin mevcut boyalarinin sökümü, arka cephe tarafindan akan su sizintisinin giderilmesi, kapi ve pencere degisimi, dis cephenin derzi ile bozulan kümbet taslarinin degisimi yapilarak kisa hazir hale getirilecek” dedi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ayrica, Yakutiye Medresesi Türk Islam Eserleri ve Etnografya Müzesinin restorasyonuda devam etmekte oldugunu belirterek “Geçen yil çati, iç duvar ve siva restorasyonu, islak zemin iyilestirilmesi yapilmis, bu yil ise müzenin mevcut kümbetlerin çati kisminin üst örtüsünün restorasyonu, su yalitimi ve bozulmus olan taslarin degisim çalismalari yapilarak kis ayina hazir hale getirilecek” diye konustu.

Kaynak: İHA