Kadinlarda Menopoz Sonrasi Kemik Erimesi Riski Artiyor

Doç. Dr. Ahmet Karadag kadinlarda menopoz sonrasinda kemik erimesi görülme riskinin arttigini söyledi.

Kadinlarda Menopoz Sonrasi Kemik Erimesi Riski Artiyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Karadag 20 Ekim Osteoporoz (Kemik Erimesi) Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu. Osteoporoz halk arasinda “kemik erimesi” olarak bilindigini söyleyen Doç. Dr. Karadag osteoporozun birim alana düsen kemik mineral yogunlugunun azalmasi oldugunu belirtti.

Doç. Dr. Karadag bu hastaligin yasla ilgili oldugunu ancak gençlerde de görülebildigine dikkat çekti.

Ölüme bile sebep olabiliyor

Doç. Dr. Ahmet Karadag, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Osteoporoz tanisi konulan insanlar kemik kiriklari açisindan riskli insanlardir. Düsme bagli olarak, travmaya durumunda ya da kendiliginden kemik kiriklari olusabilir. Bunlar yasam kalitesini düsürüyor, ölüme dahi sebep olabiliyor. O yüzden Osteoporoz tanisi konulan kisilerin muhakkak uzman bir hekime basvurmasi elzem. Hekimin önerecegi diyet degisikligi, egzersiz, spor ve medikal tedavilere uymalari gerekiyor. Kadinlarda menopoz sonrasinda görülme sikligi artiyor. Erkeklerde de daha az görülmekle birlikte ilerleyen yasla birlikte esitleniyor” dedi.

Kemik saglamliginin 20 ila 30 yaslari arasinda olustugunu söyleyen Karadag, osteoporozdan korunmak için insanlara bu dönemlerde günes isigindan faydalanmaya azami derecede dikkat etmelerini, kalsiyum degeri yüksek olan süt, yogurt gibi besinlerle beslenmelerini ve düzenli olarak spor yapmalarini önerdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA