Erzurum'da 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Eylem Plani' Çalistayi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Kadinin Statüsü Genel Müdürlügü’nün yararlanicisi oldugu ’Aile Içi Siddetle Mücadele Projesi’ kapsaminda Erzurum’da "Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Eylem Plani 4. Çalistayi" basladi.

Erzurum'da 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Eylem Plani' Çalistayi
ASH Il Müdürü Cemil Ilbas, baskanliginda, pandemi kurallari çerçevesinde Çocuk Destek Merkezinde düzenlenen Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Eylem Plani Çalistayi’na, Siddet Önleme ve Izleme Merkezi Müdürü Sükran Göktas, kamu kurum ve kuruluslari, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluslarindan temsilciler ve akademisyenler katildi.

Çalistayin açilis konusmasi yapan ASH Il Müdürü Cemil Ilbas, kadina yönelik siddetle mücadelede 2021-2025 dönemi için politika önceliklerini ortaya koyuldugunu belirterek, , ilgili tüm taraflarin katki ve katilimlariyla hazirlanan Kadina Yönelik Siddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planinin" 30 Haziran 2021 tarihinde yürürlüge girdigini animsatti.

Çalistayin 3 gün sürecegini belirten Ilbas, Siddetin en yaygin biçimlerinden biri olan kadina yönelik siddet, tüm dünyada oldugu gibi Ülkemizde de mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun alani olarak varligini sürdürmekte; kadinin ekonomik ve toplumsal yasamda daha aktif ve üretken olmasinin önüne geçtigi gibi toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yönlerden geri kalmasina neden olmaktadir. Kadina yönelik siddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklasimi ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararli mücadelesini gerektirir. Dolayisiyla çalismalarin, disiplinler arasi bir yaklasimla yürütülmesi ve ilgili tüm taraflarin önleme, koruma, cezalandirma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer almasi büyük önem arz etmektedir. Bilindigi üzere; iç hukukumuzda siddetle mücadeleye iliskin standartlar; 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun, 6284 sayili Kanuna Iliskin Uygulanma Yönetmeligi ve Siddet Önleme ve Izleme Merkezleri Hakkinda Yönetmelik ile belirlenmistir. Bu düzenlemeler de pek çok maddesiyle siddetin önlenmesi ve magdurun korunmasi hususunda kurumlar arasi koordinasyona ve bütüncül yaklasima referans vermektedir. Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Eylem Plani çerçevesinde, ilgili kurum kuruluslarin görev ve sorumluluklari belirlenmis olup ilimizde kadina yönelik siddetle mücadele konusunda etkin hizmet sunulmasi hedeflenmistir. Çalistayimiza destek veren tüm yönetici ve katilimcilarimiza tesekkür ederim’’ dedi.

Ilbas’in konusmasinin ardindan Siddet Önleme ve Izleme Merkezinde görevli Sosyolog Gamze Münteha Aydin, il eylem planina iliskin sunum yapti.

Konusmalarin ardindan çalisma gruplari olusturularak, raporlama ve analiz çalismalarina baslandi.

Çalistayin 21 Ekim’de sona erecegi bildirildi.

Kaynak: İHA