Çarsafli Kadinlara Hakaret Davasinin Sanigi Hakim Karsisinda

Sanik Emel Cansever: 'Bu konusmalar aramizda geçmistir. Ben, genç kiz, ögrenci olduklari için çarsaf kiyafeti giymelerinin yasak oldugunu zannettigim için söylemistim' Mahkeme, cezai ehliyetinin olup olmadiginin tespiti için sanigin 3 haftadan az olmamak üzere bir saglik kurulunda gözetim altinda tutulmasina ve saglik raporu alinmasina karar verdi

Beyoglu Istiklal Caddesi'nde yürüyen çarsafli iki kadina yönelik sarf ettigi sözlerle "alenen hakaret" ve "halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama" suçlarini isledigi gerekçesiyle hakkinda 6,5 yila kadar hapis istemiyle dava açilan sanik Emel Cansever, hakim karsisina çikti.

Istanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk durusmaya, sanik Emel Cansever avukatiyla katildi. Müstekiler S.B. ve Ö.B. ile 16 yasindaki magdur-müsteki A.H. de durusmada hazir bulundu.

Iddianame kabul karari okunmasinin ardindan savunma yapan sanik Emel Cansever, suçu kabul etmedigini belirterek, sunlari söyledi:

"Müstekileri görünce 'Turistler geldi.' diye çok sevindim. Türkçe konustuklarini görünce ögrenci olduklarini düsündüm. Onlara, 'Türk müsünüz?' diye sordum, 'Evet Türk'üz.' dediler. 'Neden bu kiyafeti tercih ediyorsunuz?' diye sordum. Ben 80 yasindayim. Ihtiyarliktan olsa gerek torunum yasindaki gençlere böyle seyler söylerim. Çiplak gibi giyinmis kisilere de benzer seyleri söylerim. Bir yandan konusuyorduk bin yandan onlar önde ben arkada yürüyorduk. Polis noktasina gelince müstekiler benden sikayetçi olduklarini polise söyledi. Polis de tutanak tuttu. Ben müstekilere iddianamede okudugunuz sözleri söylemedim. Beraatime karar verilsin."

CD çözümleme tutanagindaki yazilar okunup bunlari söyleyip söylemedigi sorulan sanik Cansever, "Bu konusmalar aramizda geçmistir. Ben, genç kiz, ögrenci olduklari için çarsaf kiyafeti giymelerinin yasak oldugunu zannettigim için söylemistim. O zaman tansiyonum da düsmüstü." dedi.

Sanik ayrica, "Bu olaydan sonra benim hakkimda bütün medyada, internette olumsuz seyler yazildi, söylendi. Bunun etkisiyle psikolojik tedavi görmeye, agir ilaçlar kullanmaya basladim." ifadelerini kullandi.

Beyani sorulan müsteki-magdur A.H. ise ablasi ve komsusu olan diger müstekiyle yolda giderken karsilarindan gelen sanigin kendilerine yaklastigini ve "Bakar misiniz, Türk müsünüz?" diye sordugunu belirterek, "Evet dedim. Biz yürümeye devam ederken sanik da arkamizdan gelmeye basladi. Tedirgin oldum. Sonra gelip önümüzde durdu, bize, 'Pis Araplar camiye gidin, burada çarsaf giymek yasak.' diyerek söylendi. Polisin oldugu yere gelmistik, biz de polise sikayet ettik. Sikayetçiyim davaya katilmak istiyorum." diye konustu.

Dinlenilen diger müstekiler de benzer ifadelerle sanigin kendilerine iddianamede belirtilen sözleri söyledigini anlatarak, sikayetçi olduklarini kaydetti.

Davaya iliskin ara kararini açiklayan mahkeme, suçtan zarar görme olasiligina binaen müstekilerin müdahilligine hükmetti.

Sanigin psikolojik tedavi görüp agir ilaçlar kullandigini beyan etmesi nedeniyle üzerine atili suçlar yönünden cezai ehliyetinin olup olmadiginin tespit edilmesi gerektigini belirten mahkeme, sanigin 3 haftayi geçmeyecek sekilde gözlem altinda tutulmak suretiyle Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'ne sevk edilmesine ve saglik kurulu raporu alinmasina karar verdi.

Durusma ertelendi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, müstekiler Ö.B. ve S.B.'nin 13 Mart'ta Istiklal Caddesi'nde gezerken sanik Emel Cansever tarafindan bir süre takip edildikleri belirtiliyor.

Bir süre sonra müstekilerin yanina gelen sanigin "Türk müsünüz, Arap misiniz? Bu ülkede kara çarsaf yasak, sizi burada kabul etmiyoruz, siz gericisiniz, ben Atatürk'ün son nesliyim, gidin namaz vakti namazinizi kilin, pis Araplar." seklinde söylemlerde bulundugu aktarilan iddianamede, bunun üzerine Emel Cansever hakkinda sorusturma baslatildigi anlatiliyor.

Iddianamede, sanik Emel Cansever'in, "birden çok kez alenen hakaret" suçundan 4 ay 22 günden 3 yil 6 aya ve "halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama" suçundan 1 yildan 3 yila kadar olmak üzere 1 yil 4 ay 22 günden 6 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.
Kaynak: AA