Bursa 2 Asir Sonra Dünyaca Ünlü Ipegiyle Yeniden Vitrine Çikiyor

Osmanli döneminde Avrupa saraylarini süsleyen, 30 yil önce Gümrük Birligi’ne girisle birlikte üzerindeki fonlarin kaldirilmasiyla üretimin durma noktasina geldigi Bursa Ipegi, yeniden ihtisamli günlerine dönüyor. Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin hayata geçirecegi ’Ipek Sehri Bursa: Kirsal Kalkinma Projesi’ ile Bursa Ipegi, nostaljik bir ürün olmanin ötesinde endüstriyel ticari ürüne dönüstürülecek, ayni zamanda istihdama da katki saglayacak.

Bursa 2 Asir Sonra Dünyaca Ünlü Ipegiyle Yeniden Vitrine Çikiyor
Tarihi ipek yolunun Anadolu’daki son duragi olan ve Osmanli döneminde basta Topkapi olmak üzere dünya saraylarini süsleyen ipek hali ve kumaslar üreten Bursa, yaklasik 2 asir sonra dünyaca ünlü ipegiyle yeniden vitrine çikiyor. 15’inci yüzyilda ipek dokuyan yüzlerce tezgahta günde ortalama 150 kilogram ham ipegin üretildigi Bursa’da, özellikle Gümrük Birligi’ne girisle birlikte 1991 yilinda ipek üzerindeki fonlarin kaldirilmasiyla fabrikalar bir bir kapanirken, kozalari elde kalan köylüler dut agaçlarini kesti. Türk kültürünün en önemli parçalarindan biri olan ipekçilik, tarihin tozlu raflarinda yerini alirken, devreye giren Bursa Büyüksehir Belediyesi Osmanli’nin en stratejik ürünü olan ve Avrupa’nin yillarca vergi bile almadigi Bursa ipegini yeniden eski ihtisamli günlerine döndürüyor.

Son yillarda ‘Bursa Ipegi Yeniden Hayat Buluyor’ projesiyle Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi ve kirsal bölgelerde açilan dokuma tezgahlarinda ipek hali dokuma faaliyetlerine agirlik veren Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa Ipeginde üretimin artirilmasi amaciyla yeni bir projenin startini veriyor. Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin, Bursa, Eskisehir, Bilecik Kalkinma Ajansi ile birlikte hayata geçirecegi ‘Ipek Sehri Bursa: Kirsal Kalkinma Projesi’ ile Bursa Ipeginde üretiminin arttirilmasi, üretimde modernizasyonun ve daha fazla kadina istihdam saglanmasi hedefleniyor. Projenin 3 milyon 275 bin TL olan bütçesinin, 2 milyon 300 bin TL’si Bursa, Eskisehir, Bilecik Kalkinma Ajansi tarafindan karsilasacak ve proje 18 ay sürecek.

Büyüksehir Belediyesi’nin Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’da 2021 yilini ‘Hanlar Bölgesi ve Ipek Yili’ ilan ettiklerini ve bu kapsamda çesitli etkinlikleri hayata geçirdiklerini hatirlatti. Bursa Ipegi ve ipekçiligin gelistirilerek gelecek nesillere aktarilmasini çok önemsediklerini belirten Baskan Aktas, “Istiraklerimden Tarim A.S, Kültür A.S ve Bursa Ipekçiligi Gelistirme Dernegi ile birlikte ‘Ipek Sehri Bursa: Kirsal Kalkinma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Proje kapsaminda ‘Orhaneli, Keles, Büyükorhan ilçelerimiz ile yogun göç alan Yildirim ilçemizdeki kadinlarimizin mesleki egitimden geçip kalifiye olarak tekrar üretim süreci içerisinde yer almalarina katki saglayacagiz. Proje ile kadin kursiyerlerimizin aktif isgücüne katilimlarini saglarken, sosyo-ekonomik gelismislik düzeylerinin artirilmasina katki koymus olacagiz. Egitimler ilçelerimizde kurulan ipek egitim ve dokuma atölyelerinde gerçeklestirilecek. Kadinlarimiza ipek hali ve ipek sal üretimi konusunda 6 ayri noktada mesleki egitimler verilecek. Projenin 3 milyon 275 bin TL’lik bütçesi ile Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi’nin üretim donaniminin modernize edilmesi ve merkezin ihtiyaci olan sarf malzemelerin alimi saglanacak” diye konustu.

Kaynak: İHA