ABD, Ukrayna'ya Savunma Kapasitesini Gelistirmesi Için Destegini Sürdürecek

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Ukrayna'nin toprak bütünlügünü korumasi için savunma kapasitesini gelistirmek konusunda ellerinden geleni yapacaklarini söyledi.

Ukrayna'da resmi temaslarda bulunan Austin, Ukrayna Savunma Bakani Andriy Taran ile Savunma Bakanligindaki hayatini kaybeden askerler anitina çiçek birakti.

Austin ve Taran, basina kapali görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Taran, Karadeniz'de güvenligin arttirilmasi için iki ülke arasindaki is birligini görüstüklerini aktararak, Rusya'nin saldirgan hareketlerinin Karadeniz'de gemicilige ve ekonomiye tehdit olusturdugunu, buna karsi önlemleri görüstüklerini ifade etti.

Austin da Karadeniz'de Rusya'nin istikrarsizlastirici hareketlerine karsi is birligini ele aldiklarini belirterek, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'i desteklediklerini, Rus saldirganligina karsi ortakligin öneminin farkinda olduklarini vurguladi.

Rusya'nin, Ukrayna'nin dogusundaki savasi baslattigini ve baris sürecinin önünde engel olusturdugunu kaydeden Austin, Ukrayna'nin toprak bütünlügünü korumasi için savunma kapasitesini gelistirmek konusunda ellerinden geleni yapacaklarini dile getirdi.

Austin, 2014'ten bu yana ülkesinin Ukrayna ordusuna 2,5 milyar dolardan fazla destek sagladigini söyledi.

Rusya'nin Ukrayna'nin NATO üyeligine karsi olmasina iliskin Austin, "Üçüncü ülkelerin Ukrayna'nin NATO üyeligi konusunda veto hakki yok. Ukrayna'nin dis baski olmadan kendi dis politikasini belirlemeye hakki var." diye konustu.

Kaynak: AA