'Nebiyan Kestanesi' Cografi Isaret Yolunda

Samsun 19 Mayis ilçesi Nebiyan Dagi’nda dogal olarak yetisen "Nebiyan kestanesi" için cografi isaret basvuru hazirliklari sürüyor.

'Nebiyan Kestanesi' Cografi Isaret Yolunda
Nebiyan havzasinda dogal olarak yetisen "Nebiyan kestanesi" hasadinin bu yil yüz güldürmesi bekleniyor. Findik ve fasulyeden sonra yörenin üçüncü geçim kaynagi olan kestanenin cografi isaret almasi için 19 Mayis Belediyesi ile Tarim ve Orman Il Müdürlügü basvuruda bulunacak.

Findikli Mahallesi’nde incelemelerde bulunan 19 Mayis Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Mühendisi Halit Kivanç Sekban, “Kestanenin 19 Mayis ilçemizde bir üretim ve teknigi var. Findikli ve Cerekli Mahallelerinde genellikle yetistiriliyor. Buranin dogal ormanlarindan toplayarak pazarda satisa sunulan bir ürün. Halk ve yöredeki civar illerden talebi çok olan bir ürün. Lezzeti çok iyi, sadece bu bölgelerde yetisiyor. 19 Mayis ilçemize ekonomik olarak çok büyük katkisi var. Bölge halkina ekonomik olarak büyük bir gelir sagliyor. Her geçen gün de talep artiyor. Organik pazarlarda yerini aliyor. Rakim ve sartlarindan dolayi burada yetisiyor ve lezzeti çok iyi. Halkimiz da bu mevsimde pazarlara indiriyor. Tarim Il Müdürlügü ve 19 Mayis Belediyemizin önderliginde cografi isareti için basvuruda bulunacagiz. O hazirliklar içerisindeyiz" dedi.

Findikli Mahallesi Muhtari Abdulkadir Çifli, “Yöremizde birinci geçim kaynagimiz findik. Nebiyan fasulyemiz var, üçüncü olarak da Nebiyan kestanesi diyebiliriz. Nebiyan kestanesi bu bulundugumuz cografyada rakimdan dolayi orman topragini çok seven bir ürün. Tadi çok güzel. Bu da diger kestanelerden ayiran en belirgin özelligi. Kestane agaçlari yöre insaninin tapulu arazilerinde bulunuyor. Kendileri bakimini yapiyor. Ekim ayinin sonu, kasim ayinin basi gibi ürünün hasadi yapiliyor. Bunu topluyor, götürüp pazarda satiyorlar. Bundan ciddi bir gelir elde ediyorlar. Ayrica bu kestane agacinin çiçeginden arilar kestane bali yapiyor. O da çok kaliteli ve birçok hastaliga iyi geldigi söyleniyor. Onun için kestane bizim için çok degerli" diye konustu.

Kaynak: İHA