Cumhurbaskani Erdogan, Angola Devlet Baskani Lourenço Ile Heyetler Arasi Görüsmede Konustu Açiklamasi

'Afrika kitasiyla iliskilerimizde Angola'nin en önemli ortaklarimizdan biri olmasi bizleri bilhassa memnun ediyor' 'Koronavirüs salgini, saglik alaninda küresel dayanismaya ne kadar ihtiyaç duyuldugunu bir kez daha gösterdi' 'Saglik alanindaki is birligi anlasmasi, tecrübe paylasimimizi ve dayanismamizi gelistirecek, kurumsallastiracaktir. En kisa zamanda imzalanmasinda fayda görüyorum'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Afrika kitasiyla iliskilerimizde Angola’nin en önemli ortaklarimizdan biri olmasi bizleri bilhassa memnun ediyor." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Angola Devlet Baskani Manuel Gonçalves Lourenço ile baskanlik ettigi heyetler arasi görüsmede yaptigi konusmada, "Degerli dostumun daveti üzere gerçeklestirdigim, Cumhurbaskani düzeyindeki bu ilk ziyaret, Türkiye-Angola dostlugunun yeni bir nisanesidir." ifadesini kullandi.

Angola Devlet Baskani Lourenço ile yaptiklari ikili görüsmede özelikle savunma sanayi ve terörle mücadele alaninda iliskileri ayrintili bir sekilde ele aldiklarini belirten Erdogan, son dönemde iki ülke arasindaki iliskilerin kazandigi ivmenin sevindirici oldugunu belirtti.

Üçüncü Türkiye-Afrika Is Forumu'nu 21-22 Ekim’de Istanbul’da düzenleyeceklerini belirten Erdogan, foruma Angola'yi temsilen Sanayi ve Ticaret Bakaninin katilacagini aktardi.

Erdogan, 17-18 Aralik 2021 tarihlerinde ise yine Istanbul'da Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesinin icra edilecegini dile getirerek, Angola Devlet Baskani Lourenço'yu da zirvede görmeyi özellikle arzu ettigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, Lourenço'nun gelecek yil 11-13 Mart tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'na da katilimindan ayrica memnuniyet duyacagini kaydetti.

"Afrika kitasiyla iliskilerimizde Angola’nin en önemli ortaklarimizdan biri olmasi bizleri bilhassa memnun ediyor." diyen Erdogan, ikili görüsmede her alanda dostluk ve is birliginin daha da gelismesi yönündeki iradeyi teyit ettiklerini vurguladi.

Ikili ticaret hacminin, gerçek potansiyelinin oldukça gerisinde oldugunu ifade eden Erdogan, söyle devam etti:

"2020 yili 177,5 milyon dolar olan ticaret hacmimiz bu yilin sekiz ayi itibariyla yaklasik 132 milyon dolar olarak gerçeklesmistir. Türkiye ziyaretinizde belirtigimiz 500 milyon dolar hedefine ulasmak için müsterek gayret sarf etmeliyiz. Ankara’da kabul ettiginiz özel sektör temsilcilerimizden bazilarinin Angolali muhataplariyla ortaklik sözlesmelerini imzalamalari, karsilikli yatirimlarin artmasina vesile olacaktir.

Altyapi projelerine yönelik fon ve kredi saglanmasi noktasinda Maliye Bakanlarimizin temasta olduklari da malumunuzdur. Ulastirmadan tarima, yenilenebilir enerji, saglik, tekstil, elektrik ve konut projelerine kadar genis bir alanda önemli firmalarimizin somut çalismalari, ikili iliskilerimizi güçlendirme yönündeki kararliligimizin neticesidir. Hepsinden öte özellikle Türk Hava Yollari, 13 Ekim itibariyla Angola’ya dogrudan uçuslara basladi. Bunun ticari ve beseri iliskilerimizde çarpan etkisi yapacagina inaniyorum."

Vize meselesinde atilacak kolaylastirici adimlarin da insan ve ürün hareketliligini artiracagini belirten Erdogan, "Bu konuda degerli dostum, 'Vize serbestisi konusunda, süratle bu adimi atmamizda endise yoktur' dedi." seklinde konustu.

Egitim alaninda 44 ülkede faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfi eliyle is birligini daha da gelistirmeye hazir olduklarini bildiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Koronavirüs salgini saglik alaninda küresel dayanismaya ne kadar ihtiyaç duyuldugunu bir kez daha gösterdi. Saglik alaninda is birligi anlasmasi, tecrübe paylasimimizi ve dayanismamizi gelistirecek, kurumsallastiracaktir. En kisa zamanda imzalanmasinda fayda görüyorum.

Türk özel sektörü, hastane insasi ve yönetiminden ilaç satisi ve üretimine kadar genis bir yelpazede is birligine hazirdir. Üç ay gibi kisa bir sürede karsilikli olarak gerçeklestirdigimiz bu tarihi ziyaretlerin ülkelerimiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Özellikle su anda heyet üyelerimiz arasinda bulunan bakanlarimizin karsilikli olarak ziyaretleri devam ettirmeleri, hele hele Türk Hava Yollarinin artik uçuslari baslatmasiyla daha da kolaylasacaktir. Su anda Istanbul-Luanda arasi 7,5 saat. Dolayisiyla bu, isin ne kadar kolaylastigini da ortaya koyuyor. Sayin Cumhurbaskaninin sahsinda tüm Angola makamlarina tesekkür ediyorum. Bu heyetler arasi toplantimizin da ülkelerimiz arasinda yeni bir sürecin baslamasina vesile olmasini diliyorum."
Kaynak: AA