Bursa'da Gal Arisindan Temizlenen Kestanede Rekolte Yüzde 70 Artti

Bursa’nin önemli degeri ve markasi olan kestanede hasat basladi. 2 yildan bu yana gal arisiyla mücadele veren çiftçiler sonunda zoru basardilar. Il Saglik Müdürlügünün girisimleriyle gal arisini yok edecek böcek uygulamasiyla kestanede rekolte yükseldi.

Bursa'da Gal Arisindan Temizlenen Kestanede Rekolte Yüzde 70 Artti
Inegöl’ün kirsal Saadet Mahallesi’nde 20 metre yüksekligindeki agaçlara çikarak kestane hasadi yapan çiftçinin bu yil yüzü gülüyor. Geçtigimiz yil rekoltesi yüzde 30 seviyelerine kadar düsen kestanenin gal arisindan kurtulmasinin ardindan bu yil beklenen rekolte yüzde 70’e çikti. Kilosu ise 25 ila 30 TL arasinda satiliyor. Bursa’nin önemli kestane üretim merkezi olan Inegöl’de kestane hasadi basladi.

10 metre yüksekligindeki agaçlara çikarak korkusuzca hasat yapan çiftçilerin yüzü bu yil gülüyor.

Lezzetiyle kentin simgesi haline gelen kestane Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor. Yaklasik 20 metre yükseklikteki agaçlarda, ellerinde sopalarla kestane hasadi yapan çiftçiler, daha sonra yere düsen dikenli kozalari topluyor.

Hasat ile alakali açiklama yapan Saadet Mahallesi Muhtari Zeki Ekren, “Bu sene hasada basladik. Verim yüzde 70 artti. Geçtigimiz yillarda gal arisi vardi, kestane ürünlerine zarar veriyordu. Rekolte yüzde 30 seviyelerine düsmüstü. Il tarim müdürlügü gal arisi denen sinegi öldürecek, bir böcek saldi. Çok ise yaradi ve bu sene kestaneler oldu. Bu sene oldukça iyi verim var. Çok memnunuz. Hastalik yok, böcek yok” dedi.

Ekren, kestane fiyatlarinin ise 25 ila 30 TL’den satildigini söyledi.

Kestane hasadini yapmanin zorluklarindan bahseden Ekren, “20 metre yüksekliginde bir agaç. Agaca çikmak oldukça zor oluyor. Zahmetli ve korkutucu bir is. O yüzden de hasadi yapacak isçi bulmakta zorlaniyoruz. Isçinin bir günlük yevmiyesi 350-400 TL. Ona ragmen isçi bulmakta zorlaniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA