Binlerce Ton Meyve Çürümeye Terk Edildi

Sinop’un Erfelek ilçesinde binlerce ton meyve çürümeye terk edildi.

Binlerce Ton Meyve Çürümeye Terk Edildi
Erfelek ilçesinde kestane ve mantar ekonomiye katma deger olarak kazandirilirken, bölgedeki endemik meyveler ayni kaderi yasamiyor. Meyve suyu ve kurutma tesisi olmadigi için pazarlanamayan binlerce ton elma agaçlarinda çürümeye terk edildi. Elma bahçeleri görenlerin içini acitan manzaralara sahne oluyor.

Sinop’un Erfelek ilçesi endemik meyve türleriyle de öne çikiyor. Ilçede 106 çesit armut türü ve endemik elma türleri bulunuyor. Bu ürünler organik olarak yetisiyor. Vatandaslar pazarda satabildikleri 2-3 kiloyu degerlendirebilirken binlerce ton meyve göz göre göre çürüyor. Elma hasat döneminin yasandigi bugünlerde agaçlarin dipleri görenlerin içini acitiyor. Armudun da sezonu geldiginde ayni kaderi yasadigi biliniyor.

Vatandaslar ürünlerin meyve suyu veya kurutma tesislerinde degerlendirilmesini istiyor. Sinop’ta bu tesisler bulunmadigi için ürünlerin heba oldugunu belirtiyor. Yetkililerden konuya bir çözüm bulunmasini istiyor.

Erfelek Ziraat Odasi Baskani Ali Koca, “Erfelek’te yetistirdigimiz kestanemiz basta olmak üzere, kestane balimiz, elma, armut çesitlerimiz bol miktarda var. Bunun yaninda findik üreticiligimiz ve hayvanciligimiz devam ediyor. Diger ürünlerde satisimizi pazarlamamizi yapabiliyoruz. Mesela findigimizin, kestanemizin satisi yapilabiliyor ama ilçemizdeki elma ve armutlari degerlendiremiyoruz. Çünkü Erfelek’te bir meyve suyu fabrikasi veya kurutma tesisi ilçemizde ve Sinop’ta da olmadigi için bu çiftçilerimize gelir olarak kaydedilemiyor maalesef. Pazarlarda sattigimiz birkaç kilo satistan baska ileriye geçemiyoruz. Binlere ton meyvemiz heba olup gidiyor. Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi’nin yaptigi çalismada ilçemizde 106 çesit endemik armudun ve bununla birlikte her yerde bulunmayan elma çesitlerimizin oldugu tespit edildi. Bu meyvelerin böyle heba olmasi bizleri üzüyor. Üreticilerimize de ekonomik bir kayip. Bu yüzden bir tesis istiyoruz. Meyve suyu tesisi veya herhangi bir girisimcimizin yapabilecegi bir tesisle heba olan bu ürünlerimizin ekonomiye kazandirilmasini istiyoruz. Avrupa’da kurutulmus ürün kullanim sekli yayinlasiyor. Bizim meyvelerimizde bu sekilde kurutularak veya meyve suyu yapilarak islenebilir arz edilebilir” dedi.

Vatandaslardan Selman Yigit, “Haziran ayindan bu yana bölgemiz çok ciddi yagislar aliyor. Hal böyle olunca da ürünlerimize yansidi. Bu yil mantarda çok ciddi gelir getiren bir ürün oldu. Kestanelerde de yine ayni sekilde geçen sene yasadigimiz kurtlanma gibi sorunlar çok sükür bu sene yasanmadi. Tam bu ürünlerimizi hasat ettigimiz vakitte elma ve armudun da hasat dönemi basliyor. Ancak bahçelerde ürünlerimiz hep yerlerde. Gerek bölgemizde meyvelerin degerlendirilmesi noktasinda hem bir tesisimiz yok. Hem de bununla alakali bir çalisma yok. Hal böyle olunca ürünlerimizi degerlendiremiyoruz. Hepsi agaçlarda çürümeye birakiliyor. Yetkililerden bölgemizin endemik türlerini degerlendirme noktasinda yardim istiyoruz. Içimiz aciyor yerde bu ürünleri görmekten. Çünkü bunlar çok küçük tesislerde daha uzun süre saklayabilecegimiz daha degerli ürünler haline gelebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA