Ankara'da Azerbaycan'in Bagimsizliginin 30. Yil Dönümü Dolayisiyla Konser Verildi

Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Memmedov: '(Türkiye ile) Damarlarimizda ayni kan akar, canimizda ayni kan' Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Çam: 'Mutlulugumuz, Kafkaslar'da 44 günlük mücadelenin sonucunda kazanilan büyük zaferdir. Türk dünyamizin, Islam aleminin zaferlerinden biri yasanmistir. Hepimize hayirli olsun'

Azerbaycan'in bagimsizligini kazanmasinin 30. yil dönümü ve Azerbaycanli Sair Nizami Gencevi'nin dogumun 880. yili dolayisiyla baskent Ankara’da konser düzenlendi.

Ankara’daki Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi Ana Salonu’nda düzenlenen konsere Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, Disisleri Bakanligi Yurt Disi Tanitim ve Kültürel Iliskiler Genel Müdürü Büyükelçi Deniz Çakar, Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov ile diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayida davetli katildi.

Konserin açilisinda konusan Büyükelçi Memmedov, Azerbaycan'in 1918 ve 1991'de iki kez bagimsizligini kazandigini hatirlatarak bu süreçte ülkesinin yasadiklarini anlatti.

Memmedov, 1991'de bagimsizligin kazanilmasindan sonraki ilk yillarda zorluklar yasandigini, Türkiye'nin bu dönemde Azerbaycan'a egitim basta olmak üzere yardimlarda bulundugunu belirtti.

Azerbaycan'in geçen yil yürüttügü 2. Karabag Savasi'yla 30 yil boyunca isgal altindaki topraklarin kurtarildigina deginen Büyükelçi Memmedov, bu savasta, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bütün dünyaya Türkiye'nin, Azerbaycan'in yaninda oldugunu, Azerbaycan'i rahatsiz eden üçüncü ülke askerlerinin Türk askerleriyle karsilasacagini beyan ettigini dile getirerek, "Bütün dünya durdu" ifadesini kullandi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in liderliginde, isgal altindaki topraklarin her gün parça parça özgürlestirildigini animsatan Büyükelçi Memmedov, 84 milyon Türkiye vatandasinin savas boyunca Azerbaycan'in yaninda oldugunu belirtti.

Memmedov, 2. Karabag Savasi'nin "kimin dost, kimin kardes" oldugunu gösterdigine vurgu yaparak, "(Türkiye ile) Damarlarimizda ayni kan akar, canimizda ayni kan." dedi.

Büyükelçi Memmedov, son 30 yildir Azerbaycan'in ilk defa bagimsizligini toprak bütünlügünü saglayarak kutladigini, bu yilin Cumhurbaskani Aliyev tarafindan "Nizami Gencevi Yili" ilan edildigini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Çam ise Azerbaycan'in bagimsizliginin her yil Türkiye'den 11 gün önce kutlandigini belirterek, "Iki devletin kuruculari olan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Haydar Aliyev’i saygi ve rahmetle aniyorum. Onlar sayesinde iki devletimiz bugün bagimsiz, hür ve müreffeh bir sekilde ilelebet yasayacak, var olacak." dedi.

Azerbaycan Sairi Gencevi'yi dogumunun 880. yilinda rahmet ve minnetle andigini dile getiren Çam, Türkiye'nin de Yunus Emre, Ahi Evran gibi tarihi sahsiyetleri ölüm ve dogum yil dönümlerinde andigini kaydetti.

2. Karabag Savasina iliskin "Mutlulugumuz, Kafkaslar'da 44 günlük mücadelenin sonucunda kazanilan büyük zaferdir. Türk dünyamizin, Islam aleminin zaferlerinden biri yasanmistir. Hepimize hayirli olsun. Insallah bundan sonra da mutlulugumuz daim olsun diyorum." ifadelerini kullandi.

Çam, ayrica Kafkas Islam Ordusu ve ona yardim eden hayirseverleri de andi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskanvekili ve Disisleri Bakanligi Yurt Disi Tanitim ve Kültürel Iliskiler Genel Müdürü Büyükelçi Çakar da yaptigi konusmada dogumunun 880'inci yil dönümünde gönüllerin sultani Nizami Gencevi’yi rahmetle anarak, Türkiye ve Azerbaycan arasindaki derin is birliginin sonsuza kadar sürmesi temennisinde bulundu.

Gencevi’nin dogumunun 880'inci yil dönümünü, 2. Karabag Savasi'nda kazanilan zafer nedeniyle daha farkli duygularla kutladiklarini kaydeden Çakar, savasta sehit düsen ve gazi olan Azerbaycan ordusu mensuplarini rahmet ve minnetle andigini ifade etti.

Çakar, Sair Nizami'nin hayati hakkinda bilgi vererek, Nizami'nin Sirlar Hazinesi, 7 Güzel, Leyla ile Mecnun, Hüsrev ile Sirin gibi eserleri Farsça kaleme aldigini, Osmanli döneminde Mevlana Celaleddin Rumi, Sadi Sirazi, Molla Cami, Fuzuli gibi sairleri de etkiledigini söyledi.

Sair Nizami'nin yasadigi dönemde evrensel düsüncenin öncüsü olduguna dikkati çeken Çakar, sairin eserlerinde insan ve insan dogasinin güzelligi ile insana saygiyi ön plana çikardigini ve bugünün evrensel degerlerinden sevgi ve hürriyeti yücelttigini vurguladi.

Konusmalarin ardindan Azerbaycanli sanatçilar tarafindan konser verildi.
Kaynak: AA