Mikro Mozaikler Taki Ve Çantalarda Hayat Buluyor

Binlerce yildir birçok medeniyete ev sahipligi yapan Hatay’da, kazilarda çikarilan sayisiz mozaigin minyatürlerini yaparak yasatmaya çalisiyorlar.

Mikro Mozaikler Taki Ve Çantalarda Hayat Buluyor
Antakya ilçesinde özel bir isletme tarafindan 4 yil önce açilan mozaik sanat atölyesi ile kadinlar yaptiklari islerle hem ev ekonomilerine katkida bulunuyor, hem de kazilarda çikarilan mozaik eserlerin minyatürlerini yaparak ait olduklari dönemin izlerini yansitiyorlar.

Kadinlar atölyede mikro mozaik teknigi elektronik mikroskoplarla takilara, çantalara ve aynalara minik minik mozaikleri isleyerek görenlerin büyük begenisini topluyor.

Kazi çalismalarinda çikarilan eski mozaikleri takilara mercek yardimiyla islediklerini belirten Mozaik Sanati Egitmeni Emine Avci, isleme isini çok ince seklinde yaptiklarini söyledi.



Avci, 4 yildan beri bu isi yaptiklarini ifade ederek, “Burasi mikro mozaik atölyesi. Burada mozaigin takilara, çantalara ve aynalara minik minik sekilde isliyoruz. Akik, ametist bunlar gibi dogal taslarin üzerine dogal taslarla mozaigi isliyoruz ve bunlari birlestirip taki haline getiriyoruz. Diger mozaikleri gibi degil. Bizler burada hanimlarimizi egitiyoruz ve belirli bir süre egitim aliyorlar. Isteyen bizimle birlikte devam edebiliyor. Daha çok ev hanimlarina biz katki saglamaya çalisiyoruz. Elektronik mikroskoplarla çalistigimizda bir takiyi yapmak en az iki günümüzü aliyor. Çünkü isçilik burada çok ince. Taslar da dogal tas olduklari için dagilma ihtimalleri de çok fazla. Isleme isini önce fotokopi üzerinde yapiyoruz ve onlari taslarin üzerine geçiriyoruz. Daha sonra onlarin kaplamasi oluyor. Su an Hatay’da mikro mozaik yapabilen ve elektronik mikroskoplarla çalisan 1-2 kisi var. Çünkü çok zor bir is, herkesin yapabilecegi bir is degil” dedi.

Kursiyer Hatice Duran da yaptigi açiklamasinda, “4 yildir bilfiil yapiyorum, hiç birakmadim severek ve askla yapiyoruz. Ilk geldigimizde ufak çapli yapiyorduk. Elimiz alismadi ve taslarla nasil bir çalisma yapilir diye düsünürken taslari konusturmaya basladik. Taslardan çok çok ince isler çikarmaya basladik. Her geçen gün tecrübe ediniyorsunuz. Her geçen gün isi biraz daha iyi yaptiginizi ve yaptiginiz isi gördükçe emeginizin karsiligini aldikça bu da bize ailemize bütçemize çok büyük katkilar sagladi” diye konustu.

Kursiyer Manolya Tutar ise, "Daha önceleri mozaik ilgimi çekiyordu. Müzelerde görüyorum. Ama bu kadar ince ayrintili oldugunu bilmiyordum. Taslar dokunmak ve onlarla çalisirken kafaniz dagiliyor ve terapi gibi geliyor. Gelmek isteyen kadinlarin hepsine tavsiye ediyorum. Bunun yaninda ek gelir olarak bütçelerine katkida bulunabilirler. Yaptigim isi gördükçe mutluluk duyuyorum" dedi.

Kaynak: İHA