Doktorlar, Hareketsizlige Karsi Pedal Çevirdi

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi Baskani Prof. Dr. Sirlak: 'Her yil Türkiye'de ortalama 30 bin, dünyada ise 3 milyon kisi 'pihti' nedeniyle yasamini yitiriyor. Bu bir yilda meme kanseri, HIV ve trafik kazalarinda ölenlerin toplamindan daha yüksek bir sayi'

"Dünya Tromboz Günü" dolayisiyla hareketsiz yasama ve buna bagli olusan pihti rahatsizliklarina karsi dikkati çekmek için düzenlenen etkinlikte doktorlar pedal çevirdi.

Dünya Tromboz Günü kapsaminda Florya Sahili'nde düzenlenen etkinlige, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Dernegi ve Fleboloji Dernegi üyesi hekimler katildi.

Etkinlikte konusan Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi Baskani Prof. Dr. Mustafa Sirlak, Dünya Toromboz Günü kapsaminda bir araya geldiklerini belirterek, pihti ve pihtiya bagli olusan hastaliklarin farkindaligini artirmak istediklerini söyledi.

13 Ekim hafta içine denk geldigi için bu etkinligi daha fazla kisiye ulastirmak amaciyla bugün yaptiklarini belirten Prof. Dr. Sirlak, "Her yil Türkiye'de ortalama 30 bin, dünyada ise 3 milyon kisi 'pihti' nedeniyle yasamini yitiriyor. Bu bir yilda meme kanseri, HIV ve trafik kazalarinda ölenlerin toplamindan daha yüksek bir sayi" dedi.

Prof. Dr. Sirlak, pihtiya bagli hastaliklarla ilgili su bilgileri paylasti:

"Pihti, atar ve toplar damar içerisinde herhangi bir yerde pihti olusmasidir. Bunun sonucunda kan akisinin tamami veya bir bölümünün kesintiye ugramasidir. Atar damarlarda oldugu zaman kalp krizi ya da beyni ilgilendiren inmelerle olusur. Toplar damarlarda oldugu zaman da akcigerlere hareket etmesiyle ölümcül bir hastalikla sonuçlanir. Toplar damarlardaki pihtidan çok, atar damardaki pihtilasma daha fazla oluyor. Akcigere bagli ölümlerin 4'te 1'ine denk geldigi görülüyor. Özelikle gelismis ülkelerde ve ülkemizde yapilan çalismalarda, meme kanseri, aids ve kazalara bagli ölümlere baktigimizda, pihtidan olusan ölümlerden daha düsük oldugu görülüyor. Son derece yüksek rakamli ölümlere sonuçlanan bir hastalik."

Burada bulunmalarinin amacinin önlenebilir faktörlerin önüne geçmek ve ölümcül rakamlari asagi çekmek oldugunu dile getiren Sirlak, "Özelikle hareketsiz kalmak, uzun süreli çesitli ameliyatlar sonucu pihtilasma daha çok karsimiza çikiyor. Çesitli genetik faktörlerle karsimiza çikiyor. Obezite önemli bir risk faktörü, çesitli hormon tedavisi ya da dogum kontrol haplari riski artiriyor. Önlenebilir en önemli faktör hareket etmek. Hareketsizligi yenersek bu hastaligin önemli bir yüzdesini önleyebiliriz." diye konustu.

Baskent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tankut Akay da farkindalik olusturmak adina etkinlige katildiklarini ve bu yilki sloganlarinin "Pihtiya karsi hareket et ve pedal çevir" oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Akay, her sene bu etkinligi yaptiklarini hatirlatarak, "Dünyada önlenebilir ölümlü hastaliklarin basinda gelen pihtiya dikkati çekmek için buradayiz. Bu sene bisiklet temasi yaptik geçen sene dans etmekti." dedi.

Daha sonra bisikletlere binen Prof. Dr. Mustafa Sirlak ve beraberindeki hekimler, 4 kilometrelik gezi gerçeklestirdi.
Kaynak: AA