Prof. Dr. Orta Açiklamasi 'Sulama Sistemlerini Degistirerek Yilda 20 Milyar Metreküp Su Tasarrufu Mümkün'

'Sulamada çok kaybimiz var, hemen kapali sistem sulamaya geçmemiz lazim. Yagmurlama ve damla sulama sitemlerine geçilmesi gerekli'– 'Yilda tarimsal sulamaya 40 milyar metreküp su harciyoruz, yarisini tasarruf edebiliriz'

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Arazi ve Su Kaynaklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, tarimsal sulama sistemlerini degistirerek Türkiye'de yillik 20 milyar metreküp su tasarrufu saglanabilecegini söyledi.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 27. Genel Kurulu, Edirne Kent Konseyi ev sahipliginde Edirne Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildi.

Küresel iklim krizi ve etkilerinin konusuldugu toplantida "Iklim Krizi ve Kir" baslikli sunum yapan Prof. Dr. Orta, iklim degisikligiyle birlikte kurakligin etkilerinin derinden hissedilmeye baslandigini belirtti.

Orta, kurakligin diger dogal afetlere göre etkilerinin çok daha büyük ve onarilamayacak zararlara neden oldugunu ifade etti.

Kurakligin son yillarda etkisinin arttigini, su sikintilarinin bas göstermeye basladigini anlatan Orta söyle devam etti:

"Uzun yil ortalamalarina göre az yagis düsmesiyle meteorolojik kuraklik olusuyor. Sonra topraktaki nem azaliyor ve tarimsal kuraklik basliyor. Ardindan yer alti ve yer üstü su kaynaklari azalmaya basliyor, hidrolojik kuraklik ortaya çikiyor. En sonunda simdi tüm dünyada yasanan insanlarin cebini ve sagligini etkileyen sosyoekonomik kuraklik. Bunlara karsi gerekli önlemlerin alinmasi gerekiyor."

Orta, kullanilan suyun üçte ikisinin tarimsal sulamaya gittigini ve bu oranin çok yüksek olduguna dikkati çekti.

Vahsi sulama sistemlerinin yerine modern sistemlere yönelmenin geregini vurgulayan Orta, "Geleneksel yöntemlerden vazgeçmemiz lazim. Çeltik ekmeyecegiz, ne yapalim? Bulgur pilavi ile biz bu isi çok daha rahat yapariz. Belki canimiz aciyacak, çeltikçiler yeni is bulmak zorunda kalacak ama çare yok." dedi.

Orta, Türkiye'de tarimsal sulamaya yilda 40 milyar metreküp su harcandigini belirtti.

Eski sistem sulama yöntemlerinde kayiplarin büyük oldugunu anlatan Orta sunlari kaydetti:

"Sulamada çok kaybimiz var, hemen kapali sistem sulamaya geçmemiz lazim. Yagmurlama ve damla sulama sitemlerine geçilmesi gerekli. Türkiye'de 6 milyon hektar alan sulaniyor, hala yüzde 85'i yüzey sulamayla yapiliyor. Yalnizca yüzde 15'i yagmurlama ve damla sulama sistemiyle yapiliyor.

Salma sulamada 100 litrenin 70 litresini kaybediyoruz, yagmurlama ve damla sulamada neredeyse hiç kayip yok. Yüz litrenin 90-95 litresini kullanabiliyoruz. Baska yol yok, sulama sistemlerini degistirmemiz lazim. Çok ivedi sekilde yöntemleri degistirmeliyiz. Sulama yöntemlerinin kraliçesi damla sulama sistemi. Her yerde de uygulayabilirsiniz. Sulama yöntemlerini degistirerek yilda 20 milyar metreküp su tasarrufu edebiliriz. Yilda tarimsal sulamaya 40 milyar metreküp su harciyoruz, yarisini tasarruf edebiliriz. Bu isi gida güvenligini bozmadan gerçeklestirebiliriz."

Kaynak: AA