Saglik Hizmetleri Ihracatinin Artirilmasi Için Uluslararasi Hastalara Vize Kolayligi Saglanacak

Saglik hizmetleri ihracatinin sürdürülebilir sekilde artirilabilmesi için uluslararasi hastalara vize kolayligi saglanmasi amaciyla Ticaret Bakanligi ve Disisleri Bakanligi arasinda ‘Saglik Vizesi Is Birligi Protokolü’ imzalandi.

Saglik Hizmetleri Ihracatinin Artirilmasi Için Uluslararasi Hastalara Vize Kolayligi Saglanacak
Türkiye’ye saglik turisti akisinin ve saglik hizmetleri ihracatinin sürdürülebilir sekilde artirilabilmesini teminen, saglik hizmeti almak üzere yurt disindan gelen uluslararasi hastalara vize kolayligi saglanmasi amaciyla Ticaret Bakanligi ve Disisleri Bakanligi arasinda anlasmaya varildi. Bu kapsamda saglik vizesinin basvuru kabulü asamasinda Hizmet Ihracatçilari Birligi’nin (HIB) yetkilendirilmesine dair bakanliklar adina Ticaret Bakan Yardimcisi Mustafa Tuzcu ve Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, “Saglik Vizesi Is Birligi Protokolü”nü imza atti. Söz konusu protokol, HIB tarafindan kurulacak yazilimin saglik turistlerinin randevusunu göstererek vize almasi kolayligi sagliyor. Buna göre, yazilima randevusunu gösteren saglik turistine HIB tarafindan en geç 24 saat içerisinde dönüs yapilacak. Ardindan HIB yazilimi tarafindan bilgiler Disisleri Bakanligi sistemine yönlendirilecek. Disisleri Bakanligi tarafindan ise en geç 24 saat olmak üzere dönüs yapilarak saglik turistinin refakatçileri ile vize almasinin hizlandirilmasi saglanacak.

Ticaret Bakanligi binasinda düzenlenen programda konusan Bakan Yardimcisi Tuzcu saglik turizminin kilit sektörlerden biri haline geldigini belirterek, “Dünya küresel ticaret ve küresel diplomaside çok degisik bir dönemde geçiyor. Özellikle saglik alaninda. Bizim saglik alaninda kurdugumuz yapiyi uluslararasi saglik turizmi ile çok daha yukarilara tasimamiz mevzu bahis olacak. Bizim son 10 yilda üç katina ulasarak yaklasik bir milyona ulasan hasta sayimizin insallah çok daha ileri tasimayi hasta misafir etmeyi amaçliyoruz. Ölçülen bir milyar dolari asan döviz girdisi de insallah çok daha yukarilara çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

Uluslararasi hizmet ticareti anlaminda önem verdikleri saglik turizminin en büyük paydaslarindan birinin Hizmet Ihracatçilari Birligi digerinin ise Disisleri Bakanligi oldugunu söyleyen Tuzcu, “Disisleri Bakanligimiz özellikle ülkemize gelen hastalarin gelis süreçlerini olabildigince kolaylastiriyor. Biz bu pandemi sürecinde Disisleri Bakanligimizin katkilariyla dünyanin birçok ülkesinde yardimlarda da bir marka haline geldik. Bizi sadece ülkemizde aldiklari hizmetlerle degil, ülkemizin onlara sagladigi hizmetlerle de bu ülkeler taniyorlar. Tabii saglik hizmetinin dokundugu insanlarda bu hizmetler geçici hizmetler olmuyor, kalici hizmetler oluyor” diye konustu.

Tuzcu, “Bu konuda güzel bir mutabakata vardilar. Hizmet Ihracatçi Birligi’ni de ise katarak vize alim süreçlerini saglik turistleri için nasil kolaylastiririz sorusunun üzerine bir yol haritasini talimatlandirdi. Hizmet Ihracatçilar Birligimiz de çok kisa sürede çok pratik bir çalisma yapti” dedi.

Protokolün adini verdigi sekilde Saglik Vizesi, mevcut hükumetin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine yönelik çok kiymetli bir adim oldugunu dile getiren Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, “Aslinda bu adimin kivilcimlarini uzun süredir bütün ilgili kurumlarimizla birlikte ele aliyoruz. Çok genis çapli bir istisare süreciyle degerlendiriyoruz. Bugün nihayete erdirmis bir sekilde önümüzdeki günlerde de uygulamaya geçecek sekilde bütün hazirliklarimizi tamamlamis durumdayiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin saglik sektöründe elde ettigi konumu Ticaret Bakanligi ve Hizmet Ihracatçilari Birligi ile yeni bir milada evriltmek istediklerini belirten Kiran, “Saglik Vizeleri elbette bu anlamda hizli bir sekilde Türkiye’de tedavi görmek isteyen bir hastanin hizli bir sekilde vizesini almasi çok önemli. Bu anlayisla aslinda 2017 yilinda S-Tipi Vize modelini hayata geçirmistik. Simdi ise bu modelin dünyadaki firsatlari Türkiye’ye kazandirma konusunda yeterli olmadigini gördük. Ticaret Bakanimiz ve Disisleri Bakanimizin bir araya gelmesiyle sektörümüzle yaptigimiz istisareler sonucunda da bu modeli farkli bir sekilde HIB çatisi altinda bütün dünyaya gösteren bir adimi hayata geçiriyoruz” diye konustu.

“Hastalar randevusunu gösterdigi anda en geç 48 saat içerisinde refakatçileri ile vizesini alabilecek”

Kiran, söyle devam etti:

“Imzalanan protokol ile dünyanin bir ülkesinde Türkiye’de tedavi görmek isteyen bir hastanin HIB üzerinden randevusu gösterdigi anda en geç 48 saat içerisinde refakatçileri ile vizesini alarak bize gelmis olacak. Bu dünyadaki saglik turizmi pastasindan ülkemizin pay almasi ve aldigi payin katlanmasi açisindan çok çok önemli. Ülkemizin turizm gelirleri içerisinde saglik turizmi zaten çok önemli bir atilim yapti. Ama bu atilimi biz yeterli görmüyoruz. Yüzde birden yüzde 4 buçuga çikti saglik turizminin payi. Ama bu payi daha da artirmaliyiz” dedi.

Mal ihracatinin en büyük destekçisinin hizmet ihracati oldugunu dile getiren Hizmet Ihracatçilari Birligi (HIB) Yönetim Kurulu Baskani Ilker Ayci ise, “Hizmet ihracati sektörleri mal ihracatini da güçlendiren, niteligini artiran, katma degerini artiran sektörlerden olusmaktadir. Bu anlamda buraya büyük bir önem veriliyor. Bugün saglik turizmi ile ilgili vize aliminin kolaylastirilmasi, süratlendirilmesi amaçlandi. Bir yetki paylasimi ile Hizmet Ihracatçilari Birligi saglik vizesinin verilmesinde önemli bir aktör haline getirildi.

Bu da hizmet ihracati hususunda çalisma yapan tüm sektörlerdeki firmalarimiza hizmet ihracatinda verilen destekler hakkindaki somut bir müjde olarak yansidi” diye konustu.

Türkiye’nin saglik turizmi açisindan yurtdisindan talep gördügünü ifade eden Ayci, sunlari söyledi:

“2019’da yaklasik 700 binlik saglik turizmi için ülkeye gelen hasta sayisi, 2020 yilinda 600 binin altinda kalmisti. Ama bu yil ilk 8 ayda 500 bin sayisi geçildi. Görüyoruz ki yil sonuna kadar muhtemelen 2019’un rakami geçilecek. 2019’dan daha fazla saglik turisti kabul edilecek. Bunun bir de vize bacagiyla hizlandirilmasi daha çabuk hale getirilmesiyle birlikte saglik turizminde ülkemizi tercih edenlerin sayisi artacak. Ülkemizin sagliktan elde ettigi gelir ve döviz artacak. 1 milyar dolari asan bir gelir elde ediyoruz saglik turizminde. Ama çok daha büyük bir potansiyeli tasiyor. Özellikle turizm sektörü gelirlerinde yüzde 1 olan saglik turizmi payi yüzde 4’e çikti. Daha da artabilir. Saglik turizminin önünde vize konusunun süratlendirilmesinin saglanmasiyla ciddi bir ön açilmasi yasandi.”

Tören, Tuzcu, Kiran ve Ayci’nin mutabik kalinan anlasmaya attigi imzanin ardindan hatira fotografi çekilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA