Yerli Covid-19 Asisi Turkovac'da Önemli Gelisme

Yerli Covid-19 asisi Turkovac’da önemli bir asama daha kaydedildi. Ankara Sehir Hastanesi Genel Hastane Bashekimi Doç. Dr. Ihsan Ates, konu hakkinda açiklamalarda bulundu. Bashekim Ates, “Turkovac asimiz Coronavac ile yaptigimiz Faz-2 B çift kör randomize çalismada hem güvenli oldugu saptandi hem de etkinlik noktasinda olumlu verilerimiz var” dedi.

Yerli Covid-19 Asisi Turkovac'da Önemli Gelisme
Turkovac Faz-3 A rapel doz çalismasi hakkinda bilgiler veren, Ankara Sehir Hastanesi Genel Hastane Bashekimi Doç. Dr. Ihsan Ates, “Daha önce Covid-19 enfeksiyonu geçirmemis gönüllülere yapilacak bir rapel doz çalismasidir. Çalismanin özelligi ise Faz-3 A dedigimiz açik etiketli bir çalisma. Yani gönüllümüz, gönüllülük kriterlerini tasidigi takdirde bu asiyi kendi seçiyor. Isteyen gönüllümüze Coronavac, isteyen gönüllümüze de Turkovac yapiyoruz. Çalisma yaklasik 7 bin 400 kisilik bir çalisma. Iki kollu, 3 bin 700 Turkovac 3 bin 700 Coronavac gönüllüsü dahil edecegiz. Dün itibariyle gönüllülerimizi almaya basladik. Çok fazla gönüllü basvurusu var. Su anda gönüllüleri kriterlere göre seçmeye basladik. An itibariyle 100’ün üzerinde gönüllünün kriterlere uygun oldugunu saptadik ve su anda asilamaya baslamis bulunmaktayiz. Faz-3 A çalismamiza 41 merkezde basladik. Büyüksehirlerimiz Ankara, Istanbul, Adana, Gaziantep, Bursa dahil olmak üzere 41 merkezde Faz-3 A çalismalarimizi yürütecegiz” ifadelerini kullandi.

"DAHA ÖNCE DE BELIRTTIGIMIZ GIBI 111 TURKOVAC, 111 CORONAVAC GÖNÜLLÜSÜ ÜZERINDE ÇIFT KÖR RANDOMIZE BIR ÇALISMA TAMAMLADIK"

Faz-3 A çalismasi öncesinde tamamlanan Faz-2 B çalismasi hakkinda da bilgiler veren Bashekim Doç. Dr. Ates, “Bu çalismadan önce Faz-2 B Rapel doz çalismasini yaptik. Daha önce de belirttigimiz gibi 111 Turkovac, 111 Coronavac gönüllüsü üzerinde çift kör randomize bir çalisma tamamladik. Dün itibariyle birinci aydaki etkinlik verilerimizi son gönüllümüzün de antikor düzeylerine bakara etkinlik verilerimize ulastik. Tabi ki bu Faz-2 B çalismamizin hem etkinlik hem de güvenlik verilerinin olumlu olmasi üzerine Faz-3 A çalismamiza basladik. Buradan söyle bir müjde verebiliriz; Turkovac asimiz Coronavac ile yaptigimiz Faz-2 B çift kör randomize çalismada hem güvenli oldugu saptandi hem de etkinlik noktasinda olumlu verilerimiz var” seklinde konustu.



"BAZI PARAMETRELERDE ÇOK DAHA IYI SONUÇLAR ELDE ETTIK, BAZI PARAMETRELERDE DE BENZER YANITLAR ELDE ETTIK"

Faz-2 B çalismasi kapsaminda Coronavac ile karsilastirmali olarak incelendiginin ve bu sonuçlarin nasil oldugunun sorulmasi üzerine cevap veren Bashekim Doç. Dr. Ates, “Burada karsilastirma asisi oldugu için Delta’ya Alfa’ya ve orijinal Wuhan virüsüne karsi antikor titrelerini inceledik. Bazi parametrelerde çok daha iyi sonuçlar elde ettik, bazi parametrelerde de benzer yanitlar elde ettik. Bir asinin Acil Kullanim Onayi (AKO) alabilmesi için Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan belirlenen bazi kriterler var. Bu kriterlere uyum saglandigi takdirde gerekli komisyonlar bir araya gelip etkinlik verilerini inceleyerek Acil Kullanim Onayi vereceklerdir” dedi.



“MUHTEMELEN ÖNÜMÜZDEKI HAFTA, 10 GÜN IÇERISINDE FAZ-2 B BIONTECH ÜZERINE AYNI SEKILDE TURKOVAC’IN ETKI VE GÜVENLIGINI INCELEYECEGIMIZ ÇALISMAMIZ DA BASLAYACAK"

Daha önce Sinovac ile karsilastirmali olarak baslatilan Rapel doz çalismasinin 10 gün içerisinde Biontech ile de baslatilacagini kaydeden Ates, “Muhtemelen önümüzdeki hafta, 10 gün içerisinde Faz-2 B Biontech üzerine ayni sekilde Turkovac’in etki ve güvenligini inceleyecegimiz çalismamiz da baslayacak. O çalismada belirlenen örneklem büyüklügü normalde 111 gönüllü, en az 111 olmak üzere belli bir sayida 150-200 civarinda gönüllünün dahil edilecegi 2 doz Biontech sonrasi 6 ay geçen hastalarda rapel doz çalismamiza insallah 10 gün içerisinde baslamis olacagiz” açiklamasinda bulundu.

(Utku Simsek /IHA)
Kaynak: İHA