Seker Pancarinin Üretim Üssü Konya'da Hasat Zamani

Türkiye’de en fazla seker pancari üretiminin yapildigi Konya’da çiftçiler pancar hasadina devam ediyor. Konya Ovasi genelinde kurakliktan etkilenen pancar üreticileri, "Üretmek zevkli bir is, zahmetli bir is, zor bir is ama sonuçta ürettigini görünce insanlar mutlu oluyor. Memleketimiz için üretmeye devam edecegiz" dedi.

Seker Pancarinin Üretim Üssü Konya'da Hasat Zamani
Konya Ovasi’nda binlerce çiftçi tarafindan ekimi yapilan seker pancarinda hasat sürüyor. Hasat zamani çiftçiler tarlada yogun mesai yapiyor. 180 gün önce ekimi yapilan pancarlar, bu yil kurakliktan etkilendi. Makine yardimiyla sökümü yapilan pancarlar, tirlara yüklenerek fabrikalara tasiniyor. Kurakliga ragmen üretime araliksiz devam edeceklerinin altini çizen Karatay ilçesinde çiftçilik yapan Sitki Çetinkaya, "Üretmek zevkli bir is, zahmetli bir is, zor bir is ama sonuçta ürettigini görünce insanlar mutlu oluyor. Memleketimiz için üretmeye devam edecegiz, insanlik için üretmeye devam edecegiz. Insallah sonu güzel olur diyecegiz. Normalde 8 ton aldigimiz ürün, simdi bu yillarda dekara 6 tona kadar düstügü için bir verim kaybimiz var. Geçtigimiz yillari bu yila oranlarsak yüzde 20 gibi bir kaybimiz var verim açisindan. Biz bunu da kurakliga bagliyoruz. Ürünleri biz ne kadar suluyor olsak da illaki Allah’in rahmetini istiyor" dedi.



"Yagmur yagmadigindan dolayi su maliyetleri yüksek oldu"

Yil boyunca kurak geçen sezon nedeniyle yer alti sulamasi ile ürünlerini suladiklarini anlatan çiftçi Çetinkaya, "Pancarin oldugunu önce zamandan anlariz. 180 günün geçmesi lazim, arti olarak ise bitkinin yapraklarina baktigin zaman da sararmanin basladigi zaman olgunlastigini görürüz. Biz burayi Nisan’in 15’inde ektik. Bu sene yilin kurak gitmesi sebebiyle pancar biraz zahmetli oldu, maliyetli oldu. Çikmasindan sonraki dönemlerde de yagmur yagmadigindan dolayi su maliyetleri yüksek oldu. Sulayarak çikarttik pancari, bu sene verim olarak her yil oldugu gibi degil. Kurakligin verdigi bir sebep var. Dekara alinan yani diger çiftçi arkadaslardan da bilgi edindigimiz kadar 6 ton gibi bir ürün aldik. Devletimiz fiyat açikladi, çiftçi memnun ama bu fiyatin karsiligindaki maliyetlerimizin pandemiden dolayi bazen sikitinlar yasiyoruz. Fakat bu pandemi döneminde biz çiftçiler olarak üretmeye devam ediyoruz" seklinde konustu.

Pancar ekimini ilk defa yapanlara ve gençlere tavsiyelerde bulunan Çetinkaya, "Özellikle gençlerimize söylüyorum, büyüklerimiz bilir topragin hazirlanisi çok önemli, gübrelemesi çok önemli, bir de çapasi çok önemli. Pancara basladigin zaman sulama zamanlarini iyi ayarlamak lazim. Çok su da iyi degil, ama zamanla olan su her üründe oldugu gibi pancarda da verim artmasina sebep olur. Arti, gübreleme zamanini iyi ayarlamak lazim. Söküm zamani yani bu 6 aylik dönemden önce sökmemeleri, özellikle pancarin polar olusumunda çok etkin bir sey ve erken söküm yapmamalari gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Kuraklik çok etkiliyor, çiftçi tamamen yer alti sularina yöneldi"

Karatay Ziraat Odasi Baskani Rifat Kavuneker de, Karatay’da yogun bir sekilde pancar üretimi yapildigini ifade ederek, "Bu sene kurakliktan dolayi biraz verim düstü ama geçmis yillarda çok büyük sekilde pancar üretiliyordu. Pancar üretimindeki çiftçilerin ana sebeplerinden biri de Pankobirlik, Konya Seker üreticilerin girdilerini karsiliyordu. Yani gübre, mazot, bakim parasi gibi giderleri karsiliyordu ve çiftçi için cazipti. Kuraklik çok etkiliyor, çiftçi tamamen yer alti sularina yöneldi. Eskiden 50 metreden su alanlar simdi 100 metre, 80 metre gibi metrajlarda degisti. Metrajlar degistikçe elektrik sarfiyati yani çiftçiye bir yük getiriyor. Yük geldikçe de çiftçinin karindan zarar etmeye ve maliyet yükselmeye basliyor. Onun için biz destek istiyoruz veya enerjide, gübrede süspanse istiyoruz. Bizim de maliyetlerimizin düsmesi lazim, bizim de pancardan para kazanmamiz lazim ki, emek çekelim, üretelim, bu ülkenin üretimine sunalim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA