G20 Maliye Bakanlari, Küresel Kurumsal Vergiye Destek Verdi

4. G20 Maliye Bakanlari ve Merkez Bankasi Baskanlari toplantisi sonuç bildirisinden:'Mali istikrari ve uzun vadeli mali sürdürülebilirligi korurken, kamu tesviklerinin erken geri çekilmesinden kaçinarak ekonomilerdeki toparlanmayi sürdürmeye devam edecegiz'

Dünyanin en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20'nin maliye bakanlari, yüzde 15'lik küresel kurumsal vergiye destek verirken, enflasyonu yakindan takip ederek, ekonomileri için mali destegi sürdüreceklerini açikladi.

Italya'nin G20 Dönem Baskanligi'nda G20 Maliye Bakanlari ve Merkez Bankasi Baskanlari'nin dördüncü toplantisi Washington'da yapildi. Toplantinin ardindan tüm G20 üyeleri tarafindan imzalanan bir sonuç bildirisi yayimlandi.

Bildiride, tedarik sorunlarinin devam etmesi ve artan talebin ham madde ve enerji fiyatlarina getirdigi baskiyla yüksek kalan enflasyonun yakindan takip edilecegi vurgulandi.

G20 bildirisinde, merkez bankalarinin "mevcut fiyat dinamiklerini yakindan izledigi" belirtilerek, merkez bankalarinin fiyat istikrari dahil enflasyon için gerekli olani yapacaklarinin alti çizildi.

Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini olusturan 20 ülkenin temsilcilerini bulusturan toplantinin bildirisinde, ekonomik toparlanmanin "ülkeler arasinda" farkli oldugu ve Kovid-19'un yeni varyantlarina karsi da savunmasiz kaldigi vurgulandi.

Bildiride, "Mali istikrari ve uzun vadeli mali sürdürülebilirligi korurken, kamu tesviklerinin erken geri çekilmesinden kaçinarak ekonomilerdeki toparlanmayi sürdürmeye devam edecegiz." ifadesi yer aldi.

G20 maliye bakanlari, yoksul ülkelerde Kovid-19 salginina karsi mücadele için tibbi araç kitligini gidermek için çalisacaklarini da bildirdi.

Bildiride, Uluslararasi Para Fonu'nun (IMF), 650 milyar dolarlik özel çekme hakki (SDR) olarak adlandirilan rezerv para biriminin ihracini daha genis bir yelpazedeki kirilgan ekonomilere kanalize etmek için yeni bir güven fonu kurmasi gerektigi belirtildi.

G20 bildirisinde, kara para aklama ve terörizmin finansmaninin önlenmesine iliskin tedbirlerin "etkin" bir sekilde uygulanmasinin piyasalarda güven olusturmak, sürdürülebilir bir toparlanma saglamak ve uluslararasi mali sistemin bütünlügünü korumak için hayati oldugu vurgusu yapildi.

Kaynak: AA