Erzurum Sehir Hastanesi TURKOVAC'in Faz-3 Çalismalari Için Gönüllüleri Bekliyor

Bashekim Yardimcisi Ahmet Toksoy: 'Bu asinin etkinliginin ortaya çikmasi, ileride bizim elimizi güçlendirecek ve pandemiye karsi savunmayi artiracak'.

Erzurum Sehir Hastanesinde, Erciyes Üniversitesi ile Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi TURKOVAC'in Faz-3 çalismalari basladi.

Erzurum Sehir Hastanesi Bashekim Yardimcisi Ahmet Toksoy, gazetecilere yaptigi açiklamada, Saglik Bakanliginca Kovid-19'a karsi hatirlatma dozlarinin etkinligiyle ilgili çok merkezli klinik çalisma planladigini, bunun bir ayaginin da hastanelerinde yürütülecegini söyledi.

Çalismanin milli asi TURKOVAC'in etkinligini ortaya çikarmasi açisindan çok degerli olacagini ifade eden Toksoy, "Tüm vatandaslarimizi bu çalismaya katki sunmaya bekliyoruz. Bu asinin etkinliginin ortaya çikmasi, ileride bizim elimizi güçlendirecek ve pandemiye karsi savunmayi artiracak. Bu yüzden çalisma çok kiymetli." dedi.

Toksoy, vatandaslarin e-Nabiz, Saglik Bakanligi Iletisim Merkezi Alo 184 ya da Sehir Hastanesindeki merkezlerinden konuyla ilgili bilgi alabilecegini kaydetti.

Enfeksiyon Hastalilari Kliniginde görevli Dr. Ögretim Üyesi Sibel Iba Yilmaz da Faz-3 çalismalarini, gönüllüler üzerinde hatirlatma dozu yaparak planladiklarini belirterek, "Iki doz asi olmus kisilerin saglikli birey ve Kovid-19 geçirmemis olmasi gerekiyor. Buradaki en önemli esas ise mutlaka gönüllülük. Gönüllünün ikinci doz Sinovac asisi olmasinin üzerinden en az 90, en fazla ise 270 gün geçmesi ve kronik hastaliginin olmamasi gerekiyor. " diye konustu.

Bu sartlari tasiyan herkesin çalismaya katilip gönüllü olmasini istediklerini ifade eden Yilmaz, bu çalismayi Erzurum'da yürütmekten mutluluk duyduklarini dile getirdi.

Yilmaz, hastanede TURKOVAC Faz-3 çalismasi için özel alan olusturuldugunu anlatarak, "Önce gönüllülerimizden kan alip birtakim testler yapacagiz. Daha sonra PCR testleri alinacak. Bu islemler gönüllülerimizde bir yük olusturmayacak. Sadece aralikli aylarda kan vermeye gelecekler. Gönüllü listemizde bekleyenler var, onlari da yakinda çagiracagiz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA