Cezayir, 'Mali'deki Parali Askerleri Finanse Ettigi' Iddialarini Yalanladi

Cezayir resmi haber ajansi, Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ammar Bellani'nin, Mali'deki yabanci milislerin Cezayir tarafindan finanse edildigine iliskin yabanci basinda çikan iddialari yalanladigini bildirdi.

Bellani, hiçbir gerçege dayanmayan iddialarin, Cezayir'deki eski Fransa Büyükelçisi Bernard Emiee'nin yönettigi Fransiz Istihbaratina tabi Dis Güvenlik Müdürlügüne bagliligiyla bilinen medya tarafindan çikarildigini belirtti.

Ammar Bellani, açikça adini vermeden, olayin komsu bir Arap ülkesi tarafindan yapilan skandal ve utanç verici bir manipülasyon oldugunun altini çizdi.

Fransiz Mondafrique haber sitesi dün yayinladigi bir haberde, Cezayir'in Mali yönetimiyle parali Rus Wagner milislerinin getirilmesi operasyonunun finansmani konusunda anlastigini yazmisti.

- Cezayir ve Mali'de Fransa krizi

Mali'de 24 Mayis'taki darbenin ardindan cumhurbaskani olarak göreve baslayan Assimi Goita, 6 Ekim'de Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra'yi kabul etmisti.

Cezayir basininda "sürpriz" ziyaret olarak degerlendirilen görüsmenin, Mali'nin de Fransa ile Rus parali askerler konusunda ciddi bir kriz yasadigi döneme rastlamasi dikkati çekti.

Görüsmeden birkaç saat sonra da Fransa'nin Bamako Büyükelçisi M. Joel Meyer, Macron'un Mali hükümetini hedef alan sözleri nedeniyle Mali Disisleri Bakanligina çagrilmisti.

Cezayir de Macron'un "Fransiz sömürgesinden önce Cezayir ulusu var miydi?" açiklamasini kinayarak Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için geri çagirmisti.

Kaynak: AA