Çernobil Nükleer Santral'nin Ilk Müdürü Bryuhanov Hayatini Kaybetti

Ukrayna’nin Pripyat kentinde yasanan ve tüm dünyayi sarsan Çernobil faciasindan sorumlu Çernobil Nükleer Santrali’nin ilk Müdürü Viktor Petroviç Bryuhanov, 85 yasinda hayatini kaybetti.

Çernobil Nükleer Santral'nin Ilk Müdürü Bryuhanov Hayatini Kaybetti
Ukrayna’nin Pripyat kentinde yer alan Çernobil Nükleer Santrali’nin Basin Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, 1970 - 1986 yillari arasinda santralin ilk müdürlük görevini yapan Viktor Petroviç Bryuhanov’un 85 yasinda hayatini kaybettigi kaydedildi. Açiklamada, Bryuhanov yakinlarina ve ailesine ise bassagligi dilendi.

Çernobil faciasindan sorumlu kisiler listesinde adi en baslarda yer almisti

Özbekistan’da 1 Aralik 1935 yilinda dünyaya gelen Bryuhanov, 1970 yilinda Çernobil Nükleer Santrali’nin temellerinin atilmasi, kurulmasi ve isletilmesi esnasinda santralin ilk müdürü olarak görev yapmisti. Bryuhanov, 26 Nisan 1986 yilinda ise santralin patlamasindan sorumlu kisiler listesinde ise en baslarda yer almis ve yargilama süreci sonucunda, patlamadan 2 yil sonra 1988 yili Temmuz ayinda, emrindeki bazi mühendislerle beraber 10 yillik hapis cezasina çarptirilmis fakat cezanin 5. yilinda ise serbest birakilmisti.
Kaynak: İHA