Üreticiden 13 TL'ye Çikan Kokteyl Domates Marketlerde 23 TL'ye Satiliyor

Antalya’nin Aksu ilçesinde kokteyl domates hasadi basladi. Ilk hasatta dönüm basina alinan 150 kilo civarindaki ilk ürünler Istanbul’daki marketlere ve yurt disina gönderilirken, üreticinin 13 TL’ye sattigi kokteyl domatesin fiyati marketlerde 23 TL’yi buldu.

Üreticiden 13 TL'ye Çikan Kokteyl Domates Marketlerde 23 TL'ye Satiliyor
Aksu ilçesi Çamköy Mahallesi’ndeki 6 buçuk dönümlük serasinda kokteyl domateste ilk hasadi yapan Ali Kütük, ilk hasadinda bir dönümde 100-150 kilo ürün aldigini ifade etti.

Ürünlerin ekimini 10 Agustos’ta tamamladiklarini ve ocak-subat aylarina kadar hasadin devam edecegini belirten Kütük, Antalya’da bu yil ilk kokteyl domates hasadini kendisinin yaptigini, Istanbul’da satilan ürünlerin kendi mahsulleri oldugunu söyledi.



Ürünlerin az olmasinin fiyatlarin yükselmesine sebep olduguna deginen Ali Kütük, “Ürünlerimizi Rusya ve Almanya’ya ihraç ediyoruz. Yurt içinde ise Istanbul ve Ankara basta olmak üzere birçok büyük sehre yolluyoruz. Kokteyl domatesi su an biz 13-15 TL’ye satiyoruz. Marketlerdeki fiyatlari 20-23 TL’yi buluyor. Önümüzdeki günlerde düzene girer diye düsünüyorum. 15-20 gün sonra üreticiden çikis fiyati 6-8 TL civarinda olur. Satis fiyati da 12-15 tl bandina geriler” dedi.

Maliyetlerin ikiye katladigini belirten Kütük, “Ilaç, gübre, fidan ve mazot ücretleri çok yükseldi. Isçi ücretleri de artti. Bu durum artik herkes tarafindan normallesti. Ürünler tüketiciler tarafindan pahali karsilanabilir ama maliyetler de çok yükseldi. Bu durumda tüccara da bir sey diyemiyoruz. Arazilerde isçilik var. Maliyetler yüksek. Nakliye sirasinda yollardaki geçislerde para ödüyorlar. Onlar da kendilerine göre haklilar” diye konustu.

Kaynak: İHA