Unutulmaya Yüz Tutan 'Sepetçilik' Meslegini Yasatiyor

Manisa’nin Sarigöl ilçesinde unutulmaya yüz tutan meslekler arasinda olan ’Sepetçilik’ meslegini yasatmaya çalisan 72 yasindaki Ali Balci, artik meslegin unutulmaya baslandigini belirterek, "Sepetçiligi yasattigim için gurur duyuyorum" dedi.

Unutulmaya Yüz Tutan 'Sepetçilik' Meslegini Yasatiyor
Sarigöl Ilçe Milli Egitim Müdürlügünden 22 yil önce emekli olan 72 yasindaki Ali Balci, yok olmaya yüz tutan meslekler arasinda olan sepetçilik meslegini ilerleyen yasina ragmen yasatmaya çalisiyor. Çevreden gelen talepler üzerine sele örmeye basladigini kaydeden Balci, çevreden temin ettigi kargi ve ayit dallarindan sele ve sepet örerek bos zamanlarini da degerlendirdigini ifade etti.



"Hediye olarak veriyorum"

Bir gün kendisine bir kadinin gelerek elindeki hasar görmüs sepeti tamir etmesini rica etmesi üzerine sepet ve sele siparislerinin arttigini belirten Balci, "Bir gün bir bayan geldi. Elinde yillardir hasar görmüs bir sele oldugunu söyledi ve benden tamir etmemi rica etti. Gelen seleyi tamire basladim. Evime gelen dost ve akrabalarim görünce, bu kez onlarda kendileri için yapmami istediler. Onlari kiramadim ve basladim sele yapmaya. Bir yandan bos zamanimi degerlendiriyorum bir yandan dost ve akrabalarimi sevindiriyorum. En önemlisi unutulmakta olan sele, sepet meslegini yasatmaya çalisiyorum." dedi.



"Eskiden meslek revaçtaydi"

Plastikler sepet ve selelerin piyasaya çikmadan önce sele ve sepetçiligin çok degerli oldugunu belirten Ali Balci, "Bizim gençligimizde evlerde, üzüm baglarinda sele ve sepetler kullanilirdi. Selelerin içlerine hamur konur ev ekmegi yapilmasi için firinlara götürürdük. Üzüm aglarindan kesilen üzümleri kelterlerle sergilere çekerdik. Evlerin mutfaklarinda kasiklik olarak küçük yapilan seleler vardi. Selelerin içlerine yumurtalar tereyagi konularak korunmasi için iplere baglandiktan sonra, su kuyularina konurdu. Simdi ise her yerde fabrika yapimi plastik esyalar kullaniliyor. Bu nedenle sele ve sepetçiligi yasatmanin gururunu yasiyorum." diye konustu.

Kaynak: İHA