Türk Havacilik Ve Uzay Sanayii'nin Kuracagi Tesis Türkiye'de Bir Ilk Olacak

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii, yerli ve milli ürünlerin daha hizli bir sekilde üretilmesi için çalismalarini ve yatirimlarini hizlandirdi. "Demir Kus" (Iron Bird) olarak adlandirilan uçus kontrol sistemi entegre test tesisi ile yerli ve milli ürünlerin gelistirme, sertifikasyon ve üretim süreçlerinin hizlanmasi hedeflenirken; 2022 yilinin Subat ayinda faaliyete geçmesi planlanan tesis Türkiye’de havacilik alaninda bir ilk olacak.

Türk Havacilik Ve Uzay Sanayii'nin Kuracagi Tesis Türkiye'de Bir Ilk Olacak
Projelerin gelistirilmesini kolaylastiracak altyapi çalismalarini sürdüren Türk Havacilik ve Uzay Sanayii kurulumunu baslattigi ’Demir Kus’ tesisi ile özellikle HÜRJET ve HÜRJET’in farkli konfigürasyonlarinin kritik sistemlerinin birbirleri ile entegre olarak test edilmesi ve dogrulanmasi için güçlü bir altyapi saglayacak. Kazanilacak kabiliyetler, Türkiye’nin beka projesi olarak adlandirilan Milli Muharip Uçak için de kullanilacak. Türk Havacilik ve Uzay Sanayii mühendislerince tasarlanan ve kurgulanan test tesisi ile uçak üzerinde kullanilacak bütün uçus kritik ekipmanlar test edilecek.

Test faaliyetlerinin sürdürülecegi sistemler arasinda Uçus Kontrol Sistemi, Hidrolik Sistem, Inis Takimi Sistemi, Elektrik Sistemi (Simülasyon ve gerçek), Basitlestirilmis Kokpit ve Aviyonik Sistemler yer alacak. Yaklasik 50‘ye yakin kisinin çalisacagi tesisin 30 yili askin bir süre ile faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Kurulacak test tesisi ile ilgili konusan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Ülkemiz için ilkleri yapmaya devam ediyoruz. Bu yapi Türkiye’de bir ilk ve dünyada sayili firmalarin kabiliyetleri arasinda yer aliyor. Karsi yükleme sistemleri ile uçagin tüm kontrol yüzeylerine, çevresel sartlardan dolayi meydana gelecek olan ve manevralar esnasinda maruz kalinabilecek yükleri uygulayarak, uçus kontrol sistemi çiktilarinin gözlemlenmesine olanak saglanacak. Gerçek zamanli kayit, yeniden oynatma ve anlik analiz özellikleri ile toplanan veriler ’Sanal Ikiz’ konseptinin çalismasi için de öncül veri merkezi olarak tasarlandi" dedi.

(Dogukan Can Yüksel /IHA)
Kaynak: İHA