Genç Yasta Ortaya Çikan Eklem Agrilarina Dikkat

Kayseri Özel Dünyam Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Deniz Nur Yildiz, artrit hastaligi ile ilgili verdigi bilgilerde erken teshisin önemli oldugunu belirterek, “Genç yasta beliren eklem agrilari mutlaka romatizmal yönden degerlendirilmeli” dedi.

Genç Yasta Ortaya Çikan Eklem Agrilarina Dikkat


“Eklemlerde sislik ve sivi artislari artrit belirtisi olabilir”

Eklemlerde sislik, isi ve sivi artislarinin artrit için belirtiler olabilecegini söyleyen Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Doktor Deniz Nur Yildiz, “Artritin kelime anlami eklem inflamasyonu olarak biliniyor. Eklemden kastimiz da vücudumuzdaki hareketli yerler. Örnegin el eklemlerimiz gibi. Elimizde küçük eklemlerimiz var parmaklarimizda ve parmaklarimizla bileklerimizin birlestigi yerler gibi bir sürü hareketli eklemimiz var vücudumuzda. Bunlarin inflamasyonuna, agrili bir seyir göstermesine artrit diyoruz. Artritleri de 2 sinifa ayiriyoruz. Bunlarin bir kismi sadece mekanik agri ve deformasyonla seyreden artritler. Bir kisminda da sistemik belirtiler eslik ediyor. Bunlar daha çok romatizmal hastaliklarla beraber inflamatuar romatizmal hastalik sinifina soktugumuz artritler oluyor. Artritte özellikle hastanin baslica sikayeti eklem agrisi, hareket kisitliligi, sabah tutuklugu, zor açilma, zor hareket etme, bazen eklemde takilma hissi, bazi hastalarda eklemden ses gelme sikayetleri olabilir. Bizim muayenede buldugumuz diger belirtilerse hastanin eklemindeki sislikle beraber isi artislari ve kizarikliklar eslik edebilir bazen. Burada belirti ve bulgular aslinda bizi artritin tanisi ve tedavisi yönünde de yönlendirir. Özellikle inflamatuar romatizmal hastalikla seyreden artritlerde sislikler, isi artislari, eklem içindeki sivi artislari ve efüzyon dedigimiz inflamatuar siviya bagli elle hissedilir bazi belirtiler bulabiliriz muayenede” dedi.



“20-50 yas arasinda inflamatuar hastaliklar gözden kaçirilmamali”

Deniz Nur Yildiz, Özellikle 50 yas ve üzerinde kireçlenmenin sik görüldügünü ve 20-50 yas arasinda inflamatuar hastaliklarin gözden kaçirilmamasi gerektigini söyleyerek, “Artrit çok genis bir kavram. Eklemin inflamasyonu ama neye bagli oldugu belli degil. Mekanik artritlerde daha çok ileri yaslarda bekliyoruz. Özellikle kadin cinsiyette eslik eden seker ve tiroit gibi baska bir problem varsa, mekanik olan osyo artritleri özellikle halk arasinda kireçlenme diye bilinen artritleri daha sik görüyoruz. 50 yas üstü bu anlamda bizim osyo artrileri daha çok gördügümüz bir yas grubu ama daha genç hastalarda yani 20 yasina kadar olan erkeklerin yada 20’li 30’lu yaslarda da romatizmal hastaliklari daha çok görüyoruz. Yine 30-50 yas arasinda inflamatuar hastaliklari gözden kaçirmamak gerekir. Hasta bize basvurdugunda 20-50 yas araligindaysa inflamatuar romatizmal bir hastalik midir diye gereken tetkikleri mutlaka yapariz. Onunla ilgili sorgulamalar yapariz. Burada agrinin karakteri, sabah tutuklugunun süresi gibi hastanin siddetini arttirip azaltan faktörler genelde degisir. Eger mekanik bir problemse hareketlerle, günlük hayattaki islerle agrinin artmasini bekleriz. Hasta harekete baslarken daha çok rahatsiz olur. Hareketi agri nedeni ile kesmek zorunda kalabilir. Romatizmal hastalarda da biraz daha istirahat agrisi bizde süphe uyandirir. Hasta eger istirahat agrisi ile geliyorsa, gece agri ile uyaniyorsa bunlar biraz daha romatizmal hastaliklari düsündürür bize. Yine sabah saatlerinde yarim saatten uzun süren tutuklugu varsa mutlaka inflamatuar romatizmal hastaliklari düsünmek ve buna yönelik ayirici taniya gitmek çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Genç yastaki eklem agrilari romatizma açisindan degerlendirilmeli”

Hastalikta erken taninin tedavide hem hasta hem de doktor açisindan daha kolay olacagini söyleyen Yildiz, sözlerine su sekilde devam etti:

“Eklem agrilari tüm dünyada özellikle gelismislik düzeyi de arttikça günlük hayatta fonksiyonel kayiplara yol açan problemler. Artritli hastalarda biz sunu görüyoruz, inflamatuar romatizmal hastaligi olanlar erken tedavi edilmediginde eklemlerde donmalar, katiliklar ve bir müddet sonra artik bizim tedavi ve cerrahi ile normale çeviremeyecegimiz kisitliliklar gelisir. Bu yüzden erken tedavi çok önemli. Özellikle iltihapla seyreden, el eklemlerini tutan, diz eklemlerini tutan romatizmalarda firsat penceresi dedigimiz erken tedavi ile daha iyi bir süreç yakaladigimiz hastaliklar var. Bu yüzden mutlaka belirtiler basladiginda, hizlica doktora basvurulmali ve tam tani konulmali. Erken arastirmalar yapilmali. Özellikle genç yas eklem agrilari mutlaka romatizma yönünden tetkik edilmeli. Burada süre de çok önemli. Hastanin sikayetleri yeni baslamis, bir iki günlük agrilarsa bunlar daha çok kullanmaya bagli asinmalar, incinmeler olabilir. Agrilar 3 aydan uzun süredir varsa, sikayetler tekrarliyorsa, hastanin günlük hayatini kisitliyorsa mutlaka vakit kaybedilmeden hastaneye basvurulmali. Erken tedavi edilmeli. Ilerleyen yillarda fonksiyonelligi kisitlamayacak bir tedavi verilebilmeli ki hastaya is gücü kaybina yol açmasin. Ayni sekilde hastaligin tedavisi, maliyeti, sosyal hayattaki yükü hasta için daha iyi tolere edilebilir olsun. Bu sekilde de tedavi hem bizim için hem de hasta için daha kolay olacaktir.”
Kaynak: İHA