Gelecegin Bilisimcileri, Müzisyenleri Ve Sporcularini Yetistirecek Atölyeler Açildi

2021 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda Tekirdag Milli Egitim Müdürlügü tarafindan hazirlanan ’Tekirdag Gelecegini Tasarliyor’ projesi kapsaminda kurulan atölyelerin açilisi yapildi.

Gelecegin Bilisimcileri, Müzisyenleri Ve Sporcularini Yetistirecek Atölyeler Açildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda yürütülen 2021 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda daha önce sözlesmesi imzalanan Tekirdag Gelecegini Tasarliyor projesinin ilk asamasi olan ve 10 okulda bulunan atölyelerin kurulumu tamamlandi. Bu nedenle Çorlu Havuzlar Ortaokulu’nda temsili bir açilis töreni yapildi. Açilis törenine Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, Çorlu Kaymakami Cafer Sarili, Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin, Il Milli Egitim Müdürü Ersan Ulusan, kurum müdürleri, ögretmenler, ögrenciler ve davetliler katildi.

Program, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Il Milli Egitim Müdürü Ersan Ulusan’in konusmasiyla basladi.

Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin açilis töreninde yaptigi konusmada, kurulumu tamamlanan atölyelerin gelecegin kodlamacilarini, tasarimcilarini, müzisyenlerini ve sporcularini yetistirecegini söyledi.

Sahin, ”Bugün burada Tekirdag’da yapmis oldugumuz projelerin temsili olarak Çorlu’da açilisini yapacagiz. Kalkinma Ajansi olarak sosyal gelisimi destekleme projesi çerçevesinde yaklasik 2 milyon yüz bin TL’lik projenin yüzde 85’ini kalkinma ajansi bir kismini da Milli Egitim Müdürlügümüzle beraber finansmanini saglayarak toplam 10 okulda farkli konularda fenden, bilimden, matematikten, kültürel alandaki ve spor alanindaki farkli yaklasimlarin birlesimi olan FETEM Atölyelerinin kuruldugu bir projeyi bugün burada açilisini yapmak üzere bulunmaktayiz. Trakya Kalkinma Ajansi olarak bu projelerin benzerlerini Edirne, Kirklareli’ndeki okullarda yapmaya çalisiyor, Trakya’nin ögrencilerini gençlerini gelecege dair çagdas yaklasimlarla üreten, üretirken düsünen, düsünürken sorgulayan, robot yapan bireyler olarak yetistirme gayreti içerisindeyiz. Çocuklarimiz, ögretmenlerimizin teorik olarak anlattiklarini FETEM Atölyelerinde birebir kendileri yazilimiyla, donanimiyla ögrenme imkani bulacak. Insallah bu çocuklarimiz, üniversiteyi bitirince savunma sanayinde, uzay teknolojilerinde, havacilikta genç mühendisler olarak yetiserek AR-GE ve inovasyonda Türkiye’nin önünü açsin istiyoruz” dedi.



"Ögrencilerimizi gelistirecegini düsünüyoruz"

Tekirdag Valisi Aziz Yildirim ise, “Bu projenin ögrencilerimizi gelistirecegini düsünüyoruz. Güzel bir çalisma ortaya çikti. Edirne ve Kirklareli’nde de buna benzer çalismalar var. Bu atölyelerin tamami ögrencilerimizin hizmetinde ancak bu atölyeler sadece Trakya Kalkinma Ajansi’nin gayret ve finansman katkilariyla kurdugumuz kadariyla kalmamalidir. Devam etmeli imkânimizin ulasamadigi diger okullarda da okul aile birlikleri, okul yönetimleri, yerel yönetimlerle birlikte bu tür atölyelerin sayisi artirilmalidir. Hayirli, ugurlu olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Vali Yildirim’in konusmasinin ardindan açilis kurdelesi kesildi ve tasarim atölyeleri gezildi.

Projenin içerigi

Proje kapsaminda Tekirdag ili Çerkezköy, Çorlu, Kapakli ve Süleymanpasa ilçelerinde toplamda yaklasik olarak 5 bin ögrencisi bulunan 10 adet okula; ögrencilere üretim kültürünü asilamak, düsündügünü hayata geçirebilen, yenilikçi, girisimci, elestirel düsünebilen ve problem çözebilen bireyler yetistirerek ekonomik ve sosyal gelismeyi desteklemek amaci ile 25 adet "Tasarim Beceri Atölyesi" kuruldu. Bunlarin 6 tanesi Yazilim Tasarim Atölyesi, 5 tanesi FeTeMM (Fen, Teknoloji, Matematik, Mühendislik) Atölyesi, 3 tanesi Ahsap ve Metal Atölyesi, 2 tanesi Müzik Atölyesi, 1 tanesi Drama- Elestirel Düsünce Atölyesi, 2 tanesi Müzik-Drama- Elestirel Düsünce Atölyesi, 1 tanesi Görsel Sanatlar Atölyesi, 2 tanesi Salon Sporlari Atölyesi, 1 tanesi Açik Hava Sporlari Atölyesi, 2 tanesi de Tabiat ve Hayvan Bakim Atölyesi olarak kullanilacak. Siniflarin alt yapi/tadilat çalismalari ajans destegi ile tamamlandi ve yapilacak uygulamalar için gerekli olan ekipman donanimi saglandi. Bu asamadan sonra proje kapsaminda Tekirdag Il MEM ögretmenleri ve Tekirdag NKÜ’ nün akademisyenleri isbirligi ile atölyelerin kuruldugu okullarda görev yapan 46 ögretmene Kodlama, Steam (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik), Baski ve Grafik Tasarim, Akil ve Zeka Oyunlari, 3D Tasarim, Drama, Masal Anlaticiligi, Müzik ve Dans, Geleneksel Türk El Sanatlari, Spor, Oryantiring (harita yardimi ile yön bulma sporu), Ahsap ve Metal Isleri, Fidan Dikimi, Organik Tarim ve Hayvan Bakimi, Peyzaj Egitimi konularinda egitici egitimleri verilecek. Ardindan atölyeyi kullanacak olan ilgili brans ögretmenleri her okul için kurs egzersiz programi hazirlayarak bu program kapsaminda ögrenciler atölyelerde çesitli uygulamalar yapacak. Hedef grupta bulunan ögrencilerin gelisimini ölçebilmek adina 500 ögrenciye ön test uygulamasi gerçeklestirilmis olup proje sonunda son testler gerçeklestirilecek.

Ögrencilerin bir sonraki egitim kurumuna dogru yönlendirilebilmesi amaci ile her okulun 2 kurum/isletme/is yerine isbasi gözlem ziyaretinde bulunmasi planlaniyor. Atölyelere toplamda 200 veli davet edilerek çocuklari ile kaliteli zaman geçirmelerini tesvik etmek maksadi ile bir takim etkinlikler düzenlenecek. Proje sonuçlarinin yayginlastirilabilmesi adina bir sergi tertip edilerek proje süresince atölyelerde yapilan etkinliklerde ortaya çikan ürünler sergilenecek.

Toplam bütçesi 2 milyon 85 bin olan projenin yüzde 85’i Trakya Kalkinma Ajansi tarafindan karsilanacak ve proje 03 Mart 2022’de sona erecek.
Kaynak: İHA