Çankaya Köskü'nde 'Afganistan' Çalistayi

Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu, Çankaya Köskü’nde "Afganistan" konulu bir çalistay düzenledi.

Çankaya Köskü'nde 'Afganistan' Çalistayi
Çankaya Köskü’nde gerçeklestirilen çalistaya Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu üyeleri, bakanliklarin ve kurumlarin ilgili temsilcileri, akademisyenler, düsünce kurulusu ve medya temsilcileri katildi.

Çalistayda Afganistan’da meydana gelen son gelismelerin siyasi, dini, sosyolojik, jeopolitik yansimalari ve Türkiye’nin buradaki rolü kapsamli bir sekilde ele alindi. Afganistan’in içinden geçmekte oldugu bu zorlu dönemde Türkiye’nin rolü, mevcut durumda ve sonrasinda Türkiye-Afganistan iliskilerinin gelecegi ile ilgili politika önerileri ve bölgesel ve küresel yansimalari degerlendirildi.

Afganistan’in birlik ve bütünlügünün korunmasi ile istikrar ve güvenliginin saglanmasinin bölgesel ve küresel açidan kritik önemde oldugu vurgulandi. Afganistan kaynakli göç akini riskine karsi uluslararasi toplumun acil ve önleyici tedbirler almasinin elzem oldugu belirtildi. Çalistayda Afganistan’in terör ve asirici gruplardan arindirilmasinin bölgesel baris için gerekliliginin alti çizildi. Türkiye’nin Afganistan’da kapsayici bir yönetim olusturulmasi yönündeki tesvikini sürdürmeye ve insani kriz nedeniyle Afgan halkiyla dayanisma içerisinde olmaya devam etmesi gerektiginin önemine deginildi.

(Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA