Bakan Dönmez Açiklamasi 'Ülkemizin Uzun Dönemli Dogal Gaz Anlasmalarinin Olmasi Elimizi Rahatlatan Bir Unsur'

'Kis aylarinda artacak gaz talebinin karsilanmasi için ek kaynak görüsmelerimiz sürüyor'.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine kiyasla arz ve tedarik konusunda iyi bir noktada oldugunu belirterek, "Enerji fiyatlarinin küresel ekonomileri allak bullak ettigi bir dönemde, maliyet artislarinin vatandaslarimiza en az seviyede yansimasi için elimizden gelen bütün çabayi ortaya koyuyoruz." dedi.

EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuari'nin açilisina video konferans yöntemiyle katilan Dönmez, Avrupa'da enerji fiyatlarinin tarihi rekorlar kirdigini, tedarik sorununun çözülememesi durumunda durumun daha da kötülesecegine yönelik öngörüler bulundugunu söyledi.

Avrupa'da enerji krizinin yasandigi bu dönemde, Türkiye'nin bölge ülkelerine kiyasla arz ve tedarik konusunda iyi bir noktada oldugunu vurgulayan Dönmez, sunlari kaydetti:

"Teknik altyapi noktasinda güçlü bir durumdayiz. Uluslararasi boru hatlari, yer alti dogal gaz depolama, LNG ve FSRU tesislerimiz gibi sistemi ciddi oranda besleyen kaynaklara sahibiz. Depolamada gerekli hazirliklarimizi yapiyoruz. Kis aylarinda artacak gaz talebinin karsilanmasi için ek kaynak görüsmelerimiz sürüyor. Öncelikle ülkemizin uzun dönemli dogal gaz anlasmalarinin olmasi elimizi rahatlatan bir unsur. Diger taraftan dogal gaz ihtiyacimizin bu sene yaklasik yüzde 20 artmasini öngörüyoruz. Farkli tedarik kanallarindan ilave talebi karsilamak üzere planlamalarimizi yaklasan kis sartlarina göre sürekli güncel tutuyoruz."

Dönmez, dünya genelinde rekor seviyede artan enerji fiyatlarindan Türkiye'nin de etkilendigine isaret ederek, "Enerji fiyatlarinin küresel ekonomileri allak bullak ettigi bir dönemde, maliyet artislarinin vatandaslarimiza en az seviyede yansimasi için elimizden gelen bütün çabayi ortaya koyuyoruz. Elektrikte yaptigimiz sosyal destek yardimlariyla bugüne kadar 2,1 milyon haneye 3,1 milyar liralik destek sagladik. Hanehalkini, esnafimizi ve üreticilerimizi korumak için elimizdeki bütün imkanlari sonuna kadar kullanacagiz." diye konustu.

- "Karadeniz'de çalismalar takvime uygun ilerliyor"

Denizlerde devam eden çalismalara da deginen Bakan Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin Karadeniz'deki çalismalara destek vermek için bölgeye gittigini animsatti.

Dönmez, Filyos'ta sondaj kulesinin yeniden montajinin ardindan Yavuz gemisinin Karadeniz'deki ilk sondajina baslayacagini kaydetti.

Karadeniz gazinda çalismalarin takvime uygun ilerlediginin altini çizen Dönmez, "Hedefimiz gazin 2023 yilinda sisteme baglanmasi ve ilk faz gaz akisinin saglanmasi. Bu rezerv, 2027'de en yüksek üretim kapasitesine ulastiginda, Türkiye'nin yillik iç tüketiminin üçte birini karsilar hale gelecek." ifadelerini kullandi.

- "YEKA GES-5 yarismalarinin basvurularini 12 Ocak'ta alacagiz"

Dönmez, yenilenebilir enerji kaynaklarinin Türkiye'nin gündeminde ilk siralarda oldugunu belirterek, Paris Iklim Anlasmasi'nin onaylanmasinin iklim degisikligiyle mücadelede en önemli argüman olacagini söyledi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide kurulu gücünün 52 bin megavatin üzerinde oldugunu aktaran Dönmez, söyle devam etti:

"Yenilenebilir enerjide rüzgar ve günes enerjisini yayginlastirmak için 4 bin 500 megavatlik yeni YEKA yarismalarimizin ilanina çiktik. Toplam 2 bin megavat gücündeki YEKA RES-3'ün basvurularini 14 Aralik'ta alacagiz. 75 sehirde 42 baglanti noktasinda yapacagimiz YEKA RES-3, 20-90 megavat arasinda degisen kapasitelerde olacak. YEKA GES-4'ün basvurularini da 30 Mart 2022'de alacagiz. 3 sehrimizde toplam 1000 megavatlik kapasite tahsisi ayirdigimiz YEKA GES-4'ü, 50 ila 100 megavatlik yarismalar halinde yapacagiz. Geçtigimiz günlerde Resmi Gazete'de ilanina çiktigimiz YEKA GES-5 ise toplam 1500 megavat gücünde olacak. 23 sehir ve 76 baglanti noktasinda yapacagimiz YEKA GES-5 yarismamizin basvurularini 12 Ocak 2022'de alacagiz."
Kaynak: AA