TBMM Baskani Sentop, Türkiye-Italya Iliskilerini Degerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, “Salgin öncesinde 20 milyar dolar olan iki ülke, aralarindaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çikartilmasi hedefine ulasmak için birlikte çalismayi sürdürmelidir. Bu baglamda 2021 yilinin ilk 7 ayindaki ikili ticaretin, salgin öncesindeki seviyeyi asmasi umut vericidir” dedi.

TBMM Baskani Sentop, Türkiye-Italya Iliskilerini Degerlendirdi
TBMM Baskani Sentop, Italya’nin önde gelen gazetelerinden Il Messaggero’ya, P20 ile Türkiye ve Italya iliskilerini konu alan bir makale yazdi. Sentop makalesinde, Roma’da yapilacak G20 Liderler Zirvesi’ne az bir zaman kaldigini hatirlatarak, öncesinde Italya’nin ‘Insanlar, Yeryüzü ve Refah’ olarak belirledigi öncelikler baglaminda önemli toplantilara ev sahipligi yaptigini belirtti.

Sentop, “P20 (G20 Parlamento Baskanlari) ayni öncelikler dogrultusunda salginin sebep oldugu sosyal sorunlar ve istihdam krizine çözüm önerileri, ekonomik büyümenin yeniden canlandirilmasina yönelik tedbirler ile çevre, gida güvenligi ve sürdürülebilir kalkinma konularini ele aliyor. Türkiye olarak, bu konularin yaninda tüm dünya için ciddi sosyal, ekonomik ve siyasi sonuçlari da beraberinde tasiyan göç konusunu da uluslararasi camianin ortak bir sorumluluk alani olarak P20 gündemine tasidik. Zira G20 artik sadece ekonomik ve finansal konulari degil, ayni zamanda insani ve sosyal meseleler dahil bir çok konuyu ele alan bir platforma dönüstü” ifadelerini kullandi.

"Italya, Türkiye’nin ekonomi ve ticaret alaninda önemli bir ortagidir"

Son 20 yilda küresel ortama 11 Eylül gibi terör saldirilari, Arap Bahari gibi politik kirilmalar, Covid-19 gibi salginlar, çesitli krizler ve belirsizlikler hakim oldugunu kaydeden Sentop, “Bir çok ülkenin ve uluslararasi kuruluslarin tüm bu gelismeler karsisinda aciz kaldigi ve ortaya çikan ihtiyaçlara cevap veremedigi herkesin malumudur. Böyle bir dönemde G20’nin kendisinden beklenen liderligi sergilemesi önem tasimaktadir. Bu çerçevede, Türkiye ile Italya bölgesel ve küresel meselelere çözüm bulmak için isbirligi içinde çalisma iradelerini G20’ye de tasimalidirlar. Yine Italya’nin Türkiye’nin AB üyelik sürecine ve Türkiye-AB iliskilerinin gelistirilmesine yönelik verdigi ilkesel destek memnuniyet vericidir. Ancak Türkiye Italya’nin, bu konuda daha aktif bir tutum benimsemesini ve destegini önümüzdeki dönemde de devam ettirmesini beklemektedir. Akdeniz Havzasi’nda paylastiklari ortak tarih ve degerlerin yaninda müsterek menfaatleri de bulunan Italya ve Türkiye stratejik ortakliga sahip dost ve müttefik iki ülkedir. Mevcut stratejik ortaklik ikili, bölgesel ve küresel konularda çok yönlü isbirligi gelistirmek için önemli bir zemin sunmaktadir. Ayrica iki ülke arasinda ekonomik anlamda da potansiyeli yüksek, güçlü iliskiler bulunmaktadir. Italya, Türkiye’nin ekonomi ve ticaret alaninda önemli bir ortagidir. Geçtigimiz yil, 977 milyon dolarlik yatirimla Italya, ülkemize en fazla dogrudan yatirim yapan ülke oldu” seklinde konustu.



"2021 yilinin ilk 7 ayindaki ikili ticaretin, salgin öncesindeki seviyeyi asmasi umut vericidir"

Sentop sunlari kaydetti:

“Salgin öncesinde 20 milyar dolar olan iki ülke, aralarindaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çikartilmasi hedefine ulasmak için birlikte çalismayi sürdürmelidir. Bu baglamda 2021 yilinin ilk 7 ayindaki ikili ticaretin, salgin öncesindeki seviyeyi asmasi umut vericidir. Tüm bunlarin yaninda Akdeniz’in sicakkanli iki halki arasindaki iliskilerin sosyal ve kültürel olarak da gelistirilmesi Türkiye-Italya iliskilerini çok daha ileriye tasiyacaktir. Italya ziyaretim çerçevesinde gerçeklestirdigim üst düzey temaslarin, iki ülke ve G20 ülkeleri arasinda halihazirda mevcut yakin iliskileri daha da güçlendirecegini umut ediyorum.”
Kaynak: İHA