Lübnan'da Elektrik Kesintileri Devam Ediyor

Lübnan’da devam eden yakit sikintisi nedeniyle elektrik kesintileri devam ederken, halk jeneratör kiralayarak karsiladigi birkaç saat elektrik ihtiyaci için yaklasik iki aylik elektrik faturasi ödüyor.

Lübnan'da Elektrik Kesintileri Devam Ediyor
Lübnan’da ülkenin elektrik ihtiyacinin yüzde 40’ini karsilayan Deir Ammar Elektrik Santrali ve Zahrani Elektrik Santrali’nde, yakit sikintisi nedeniyle 24 saatten fazla üretim durmus, santrallerin yeniden faaliyete geçmesi için ordunun yakit rezervinden takviye yapilmisti. Lübnanlilar, ülkedeki elektrik sikintisinin sektördeki yaygin yolsuzluk nedeniyle yasandigini ifade ederken, bu yolsuzluklarin ise siyasilerin basarisizligina bagliyorlar.

Halkin çoguna günde sadece 2 saat elektrik verilirken, vatandaslar elektrik ihtiyaçlarini karsilamak için jeneratör satin aliyor ya da kiraliyor. Kiralik jeneratör ile elde ettikleri birkaç saatlik elektrige ise yaklasik iki aylik elektrik faturasi kadar ödeme yapiyorlar.

Elektrik sikintisi Lübnan ekonomisini direk etkilerken, kilit öneme sahip sanayi, tarim, saglik ve benzeri sektörlerde aksamalara neden oluyor. Elektrik krizi nedeniyle bazi hastane ve saglik merkezleri çalismayi durdururken, birçok esnaf ise kepenk kapatma noktasina geldi.

Bazi marketler de et ve balik ürünlerinin satisi durduruldu

Market sahibi olan Muhammed yaptigi açiklamada, devletin ürettigi elektrigin sadece bir saat verildigini ifade ederek, yeterli elektrik ihtiyaci için iki jeneratör kiraladigini ve her jeneratör için 2 milyon Lübnan poundu ödedigini aktardi. Kazancinin giderleri karsilayamadigini ifade eden Muhammed, buzdolabinda ve sogutucularda saklanmasi gereken balik ve et gibi ürünlerin satisini durduklarini açikladi.



“Müsterilere sadece 4 saat hizmet veriyoruz”

Döviz bürosunda çalisan Ralph ise yaptigi açiklamada, “Isimizin elektrige ihtiyaci var ve sürekli kesiliyor” ifadelerini kullanarak, elektrik ihtiyaçlarini devletten ve jeneratörlerden günde 4 saat karsilayabildiklerini açikladi.

Ralph, sadece bu 4 saat içinde müsterilere hizmet verdiklerini aktardi.

“Müsterilerimin yarisini kaybettim”

Kuaför olan Alaa Firavun yaptigi açiklamada, durumun artik katlanilabilir olmadigini vurgulayarak, elektrik sikintisi nedeniyle günde en fazla 4 saat çalisabildigini ve bu nedenle müsterilerinin yarisini kaybettigini aktardi.

Esnaf kazandigi parayi jeneratörlere harciyor

"Sebze ve Et için Abu Abdo" adli sirketin sahibi Sumaisem, devlet tarafindan halka elektrik verilememesini elestirerek, marketin yaklasik 18 saatlik elektrik ihtiyacini dizel jeneratörle karsiladigini ve kazancin sadece jeneratörün yakitini karsiladigini ifade etti.

Öte yandan Irak’tan 20 Ekim’de elektrik üretiminin durduruldugu 2 santral için 36 bin ton yakit tasiyan tankerin Lübnan’a ulasmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA