Londra'da Asi Patentlerine Karsi Gösteri Yapildi

Ingiltere'nin baskenti Londra'da asi patentlerini serbest birakmayan ilaç sirketleri protesto edildi.

Parlamento Meydani'nda toplanan aktivistler, üzerinde "Ilaç sirketlerinin açgözlülügü öldürüyor" ve "Asi patentlerini serbest birakin" yazili sembolik tabutlarla Basbakanlik ofisi 10 Numara'ya yürüdü.

"Kovid 19: Utanç Günü" adli gösteride, Ingiliz hükümetinden asi patentleri konusundaki tavrini degistirmesi istendi. Sembolik cenaze töreninde siyah giyen göstericiler, "Daha ne kadar ölüm" ve "Asi stoklamaya son verin" yazili dövizler de tasidi.

Aktivist Sasha Fitzpatrick, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yürütülen kampanyalar ve kamuoyu baskisi neticesinde daha önce ilaç sirketlerinin patentleri serbest biraktigini ve böylece insanlarin uygun fiyatli ilaçlara erisebildigini söyledi.

Ayni amaçla bugün dünya çapinda eylem yaptiklarini kaydeden Fitzpatrick, "Evet bu bir ölüm kalim meselesi hepimiz için. Hepimiz bu konuda birbirimize bagliyiz ve herkesin Kovid-19 asilarina, testlerine ve tedavilere esit erisime sahip olmasini saglayacak bir çözüme ihtiyacimiz var." dedi.

Ilaç sirketleri, gelistirdikleri Kovid-19 asilarinin patentlerini vermedigi için asilar ancak o sirketler tarafindan üretilebiliyor. Düsük gelirli ülkeler asi üretemedikleri gibi Batili ülkelerin asilari stoklamasi nedeniyle vatandaslarini asilamada zorluk çekiyor.

Kaynak: AA