Katar Emiri Al Sani Ile Ürdün Krali Abdullah Bölgedeki Gelismeleri Görüstü

Kral 2. Abdullah, 2013'ten bu yana Doha'ya ilk resmi ziyaretini gerçeklestiriyor

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ülkesine resmi ziyarette bulunan Ürdün Krali 2. Abdullah ile bölgedeki gelismeler ve iki ülke arasindaki iliskilerin güçlendirilmesi konularini ele aldi.

Katar Emirlik Divanindan yapilan yazili açiklamaya göre, Emir Al Sani ile Kral Abdullah, baskent Doha'da bir araya geldi. Al Sani, Ürdün Krali'ni Emirlik Divani'nda resmi törenle karsiladi.

Iki liderin görüsmesinde Katar ile Ürdün arasindaki iliskiler ile özellikle siyaset, ekonomi, yatirim, kalkinma ve kültür alanlarinda iliskilerin güçlendirilmesi ve bölgedeki son gelismeler degerlendirildi.

Ürdün Krali'nin Doha ziyaretini memnuniyetle karsiladigini ifade eden Katar Emiri Al Sani, iki ülke arasindaki kardeslik iliskisinin her alanda daha da gelismesi ve büyümesine iliskin temennisini dile getirdi.

Ürdün Krali Abdullah da iki ülkenin ve halklarin ortak faydasina uygun sekilde kardeslik baglarini ve is birligini güçlendirmeyi istediklerini kaydetti.

- "Iki kardes ülkenin halkina önemli bir mesaj"

Ürdün Krallik Divanindan yapilan açiklamada ise Kral Abdullah'in, Doha ziyaretini, "iki kardes ülkenin halkina önemli bir mesaj" seklinde nitelendirdigi aktarildi.

Liderlerin ikili görüsmesinde, Ürdün Krali, Filistin davasinin merkeziyeti ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamli bir barisa ulasilmasi için çalismanin önemine degindi.

Kral Abdullah, bölgede güvenlik, istikrar ve kalici barisi saglamanin tek yolu olan bu çözüme ulasmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektigini vurguladi.

Suriye dosyasina da deginilen görüsmede Kral Abdullah, ülkesinin Suriye'nin egemenligini, istikrarini, toprak bütünlügünü ve halkini koruma çabalarina verdigi destegi teyit etti.

Ziyaret çerçevesinde Katar ile Ürdün hükümetleri arasinda diplomatik ve özel pasaport sahipleri için karsilikli vize muafiyetini öngören bir anlasma imzalandigi belirtilirken konunun sürecine ve isleyisine iliskin detayli bilgi verilmedi.

Öte yandan Katar Yatirim Otoritesi ile Ürdün Hükümeti Yatirim Yönetim Sirketi arasinda iki ülke arasinda stratejik bir ortaklik kurmak ve is birligi firsatlarini gelistirmek için bir mutabakat zapti imzalandi.

Kral 2. Abdullah, 2013'ten bu yana Doha'ya ilk resmi ziyaretini gerçeklestiriyor.

Ürdün-Katar iliskileri, özellikle Körfez krizinin ardindan taraflarin 2019'da karsilikli diplomatik kanallari tekrar açmasinin Katar'in Ürdün'e 500 milyon dolarlik yardim yapmasinin ardindan kapsamli bir düzelmeye tanik olmustu.

Kaynak: AA