Ingiltere'de Sömürgecilik Karsiti Gösteri Düzenlendi

Ingiltere'nin baskenti Londra'da Kristof Kolomb'un Amerika'ya ayak basmasinin yil dönümünde sömürgecilik karsiti gösteri düzenlendi.

Trafalgar Meydani'nda toplanan göstericiler, Kolomb'un "Amerika'yi kesfeden maceraci" olarak lanse edilmesine karsi çikarak, milyonlarca yerli insanin ölümüne neden olan Kolomb'un "acimasiz soykirim suçlusu" oldugunu dile getirdi.

Göstericiler, Londra Belediye Baskani Sadik Han'a da çagrida bulunarak, Belgrave Meydani'ndaki Kristof Kolomb heykelinin, soykirimi ve siddeti temsil ettigi gerekçesiyle kaldirilmasini istedi.

- "56 milyon yerli hayatini kaybetti"

Göstericiler, Kristof Kolomb tarafindan 12 Ekim 1492'de baslatilan isgalin, "Büyük Ölüm olarak adlandirilan kitadaki yerli halklarin büyük çogunlugunun kölelestirilmeleri veya katledilmelerine neden oldugunu belirtti.

"Büyük Ölüm"ün, dünyadaki en siddetli soykirim oldugunu söyleyen göstericiler, bu esnada 56 milyon yerli insanin hayatini kaybettigini ve bu sayinin o dönem dünya nüfusunun yüzde 10'una denk geldigi görüsünü paylasti.

Gösteriye katilan Bolivyali yerlilerden Amancay Colque, burada yaptigi konusmada, Kolomb'un 12 Ekim 1492'de Amerika'ya ayak basmasiyla irkçiligin dogdugu degerlendirmesinde bulunarak, Kolomb'la birlikte yerli halkin tasfiye edildigini ve dogal kaynaklarin çalindigini belirtti.

Colque, Kolomb'un Amerika'ya gelisinin üzerinden 500 yildan fazla zaman geçmesine ragmen, halen bunun sonuçlarina maruz kaldiklarini dile getirdi.

- ABD'de Kolomb Günü, "Yerli Halklar Günü"ne dönüstü

ABD'de ulusal bir bayram olarak kutlanan Kristof Kolomb'un Amerika'ya ayak basmasinin yil dönümü, bu yil ilk kez resmen Yerli Halklar Günü olarak da kutlanmaya baslandi.

Italyan Kolomb'un 12 Ekim 1492'de Bahamalar'a ayak basmasi ABD'de 1792'den beri kutlaniyor. Ilk kez 1934'te ABD Baskani Franklin D. Roosevelt tarafindan ulusal bayram ilan edilen gün, on yillardir tartismalara da konu oluyor.

Kolomb'un, milyonlarca yerlinin yasadigi Amerika'yi "kesfetmesi" anlatisi, Avrupa merkezli bir bakis olarak elestirilirken, Kolomb Günü'nde, yerlilerin soykirima ugramasina ve kölelestirmesine yol açan günün bayram olarak kutlanmasi birçok tarafindan uygun bulunmuyor.

Ülkede, Kolomb'un Karayip ve Güney Amerika'ya yaptigi seferlerde burada yasayan milyonlarca yerliyi katlettigi ve kölelestirdigi görüsü giderek yayilirken, Kolomb'un heykelleri sehirlerden kaldiriliyor.

Beyaz üstünlügünün simgesi olarak görülen Kolomb'un heykelleri özellikle de "Siyahlarin Hayat Önemlidir" hareketinin hiz kazanmasiyla birlikte sehirlerden kaldiriliyor.

Ülkedeki egitimciler de, okullarda da hassas bir konu olarak degerlendirilen Kolomb günü ile ilgili müfredatin, Avrupa merkezli bakistan uzaklasarak, yerli halklara ait anlatilara da yer veren kapsayici bir bakisa yönelmesi yönünde çalismalar yapiyor.

Kaynak: AA