GÜNCELLEME - Asya'da Isbirligi Ve Güven Artirici Önlemler Konferansi Afganistan Gündemiyle Toplandi

Toplanti Kazakistan’in ev sahipliginde CICA’ya 27 üye ve 9 gözlemci ülkenin katilimiyla gerçeklesti Disisleri Bakan Yardimcisi Sedat Önal: '(Afganistan'da) Düzenli ve kapsayici siyasi yönetisimi temin etmenin yani sira insani ve ekonomik sinamalara hitap etmek, bölgesel baris ve istikrarin yani sira Afgan halkinin refahi ve esenligi için kritik derecede önemli' 'Bu hedeflere ulasmak için Taliban ile tedrici temas saglamak gerekiyor' 'Türkiye’nin Yeniden Asya Inisiyatifi, AIGK’nin Asya’da sürdürülebilir kalkinma ve güvenligin temin edilmesi kolektif vizyonu ile uyumludur'BAKAN YARDIMCISI ÖNAL'IN BAZI IFADELERI EKLENDI.

Disisleri Bakan Yardimcisi Sedat Önal, Afganistan’daki gelismelerin Asya’nin güvenligi ve istikrarli kalkinmasi açisindan da önemli oldugunu belirterek, "(Afganistan'da) Düzenli ve kapsayici siyasi yönetisimi temin etmenin yani sira insani ve ekonomik sinamalara hitap etmek, bölgesel baris ve istikrarin yani sira Afgan halkinin refahi ve esenligi için kritik öneme sahip." dedi.

Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’da düzenlenen Asya’da Isbirligi ve Güven Artirici Önlemler Konferansi (AIGK/CICA) 6. Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda Afganistan konusu ele alindi.

AIGK/CICA'nin 27 üyesi ve 9 gözlemci ülkenin katilimiyla düzenlenen toplantida Türkiye’yi Disisleri Bakan Yardimcisi Sedat Önal temsil etti.

Toplantida bölgesel güvenlik, küresel iklim degisikligi, dijital ekonomi, salgin sonrasi yeniden kalkinma, biyolojik güvenlik, asi dagitimi gibi konularin yani sira Afganistan’daki son gelismeler de degerlendirildi.

- Türkiye, dönem baskanliginda is birligini güçlendirmeye odaklandi

Önal, burada yaptigi konusmada, AIGK/CICA'nin kurulusundan bu yana güçlü bölgesel girisim haline geldigini söyledi.

Türkiye’nin AIGK’nin gelecekte tam tesekküllü bir uluslararasi kurulusa dönüsmesini destekledigini belirten Önal, "Türkiye'nin dönem baskanligi sirasinda her seyden önce is birligini güçlendirmeye odaklanildi. Güçlü bir sahiplenme duygusu tesvik edildi. Güven artirici önlemler, ayrica CICA’nin siyasi ve askeri gündemi olusturuldu. Halen 'Yeni sinamalar ve tehditler' alaninin koordinatörü olarak güvenlik ve kolluk kuvvetlerine çesitli egitim programlari düzenlemekteyiz." ifadesini kullandi.

Öte yandan terörün kolektif güvenlik ve sürdürülebilir kalkinma için ana tehdit olmaya devam ettigini vurgulayan Önal, "Türkiye, terörün tüm tezahürleriyle mücadele etmek için bu alandaki uluslararasi girisimleri aktif olarak desteklemeyi sürdürüyor. Bunun yani sira ortaklarla is birligine devam ediyor." dedi.

- Afganistan'da kapsayici hükûmet ile ekonomik sikintilara odaklanilmali

Önal, Afganistan’daki gelismelerin Asya’nin güvenligi ve istikrarli kalkinmasi açisindan da önemli olduguna isaret ederek, "(Afganistan'da) Düzenli ve kapsayici siyasi yönetisimi temin etmenin yani sira insani ve ekonomik sinamalara hitap etmek, bölgesel baris ve istikrarin yani sira Afgan halkinin refahi ve esenligi için kritik öneme sahip. Bu hedeflere ulasmak için Taliban ile tedrici temas saglamak gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Yeniden Asya Inisiyatifi, AIGK’nin Asya’da sürdürülebilir kalkinma ve güvenligin temin edilmesi yönünde kolektif vizyonu ile uyumlu oldugunu ve Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyinin (Türk Konseyi) de önemli bölgesel kurulus olarak kendisini ispatladigini kaydeden Önal, Türk Konseyi ile CICA arasinda is birliginin gelistirilmesinin önemine dikkati çekti.

Önal, Asya kitasinin 21. yüzyilin sekillenmesinde önemli bir rol oynayacagina isaret ederek Türkiye'nin önemli bir is birligi platformu olan AIGK’nin etkinligi ve islevselligini artirmaya yönelik taahhüdünü vurguladi.

- "Afganistan'da barisin ve ekonomik kalkinmanin yeniden saglanmasi bölgede güvenligin ve istikrarin kilit noktasi"

CICA Icra Direktörü Kayrat Saribay, toplanti sonrasi gazetecilere yaptigi açiklamada, CICA’ya üye ülkelerin Afganistan konusunda kapsamli açiklamalar yaptigini belirtti.

Saribay, "Her seyden önce üye devletler, Afganistan’da barisin ve ekonomik kalkinmanin yeniden saglanmasinin CICA bölgesinde güvenlik ve istikrar için kilit nokta oldugunu ifade etti." dedi.

Toplanti kapsaminda CICA’ya bagli Bilge Adamlar Konseyi danisma organinin olusturulmasi kararlastirildi. Kazakistan’in ise CICA dönem baskanligini 2024'e kadar sürdürecegi açiklandi.

Asya kitasinda baris, istikrar ve bölgesel güvenligi güçlendirmek ve ülkeler arasinda diyalogu gelistirmek amaciyla 1992’de Kazakistan’in kurucu Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev’in girisimiyle kurulan CICA’da Türkiye’nin de aralarinda oldugu 27 ülke üye, 9 ülke de gözlemci statüsüyle yer aliyor.
Kaynak: AA