G20 Liderleri, Afganistan Gündemiyle Olaganüstü Toplandi

Italya Basbakani Mario Draghi: 'Liderler, Afgan krizine ilk kez çok taraflilik çerçevesinde bir yanit verdiler' 'Afganistan'da gelisen insani acil durumun ne kadar ciddi olduguna dair yaygin bir farkindalik var' 'BM insani krize yanit vermede esas yönetici olacak' 'Afganistan'in uluslararasi terör örgütlerinin siginagi olmamasi konusunda bir uzlasi söz konusu'.

Italya Basbakani Mario Draghi, G20 liderlerinin Afganistan gündemiyle ilk kez bir araya gelmesiyle bu soruna "çok taraflilik" çerçevesinde bir yanit verildigini ve Birlesmis Milletlerin (BM) insani krizi yönetmede ana aktör olacagini söyledi.

Basbakanliktan yapilan açiklamaya göre, G20 Dönem Baskani Italya'nin girisimiyle G20 ülkelerini video konferansla bir araya getiren olaganüstü zirvede, Afganistan’da ortaya çikan acil insani duruma müdahale, terörle mücadele, ülke içinde hareket özgürlügü ve sinirlarin açik kalmasi konulari ele alindi.

Basbakan Draghi, zirvenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, yaptigi açiklamada, "(Toplanti) Genel olarak çok tatmin edici ve verimliydi. Liderler, Afgan krizine ilk kez çok tarafli bir yanit verdiler. Çok taraflilik, yeniden dünyanin önemli ülkelerinin bir çalisma plani olarak geri dönüyor." dedi.

Toplantida, Birlesmis Milletler (BM) ve uluslararasi kuruluslarin temsilcilerinin insani bir felakete isaret ettigini vurgulayan Draghi, "Afganistan’da büyüyen insani acil durumun ne kadar ciddi olduguna dair yaygin bir farkindalik var. Temsilciler, kisin yaklasmasiyla birlikte durumun nasil hizlandigini aktardilar. Bu konuda bir anlasma bulunabilmesi için en yüksek düzeyde vurgu yaptim." diye konustu.

Draghi, insani acil duruma müdahale etme yükümlülükleri oldugunu ve bunda G20’nin sorumlulugu oldugunu belirterek, "20 yil kaldigimiz Afganistan'a Afganlara karsi sorumluluklarimiz var. Sorumluyuz ve müdahale etmek görevimiz." yorumunu yapti.

Acil insani durumun ele alinmasinda BM’ye yetki verilmesi konusunda büyük bir istek ve fikir birligi oldugunu dile getiren Draghi, "BM'nin görevi, yardima devam etmek için bir yol haritasina sahip olmaktir. BM insani krize yanit vermede esas yönetici olacak." ifadelerini kullandi.

Draghi, Afganistan'in teröristler için bir siginak olmamasi gerektigini vurgulayarak, "Afganistan'in uluslararasi terör örgütlerinin siginagi olmamasi konusunda bir uzlasi söz konusu. Bu pek çok ülke için teröre karsi eylemlerini koordine etmesi anlamina gelmektedir." dedi.

Taliban ile temasin resmi tanima anlami tasimadigini aktaran Draghi, "Insani krizle yüzlesirken Taliban ile temas kurmak gerekecek. Ama bu onlari tanima anlamina gelmez. Onlari söylediklerine göre degil, attiklari adimlara göre degerlendirmeye ihtiyaç var." degerlendirmesinde bulundu.

Kabil Havalimaninin açik kalmasinin yardimlari koordine etmek için önemli olduguna isaret eden Italya Basbakani, "Açik kalmazsa, yardimlari organize etmek zor olur. Ayrica halen ayrilmak isteyen, yardim isteyen insanlar var." dedi.

- Cumhurbaskani Erdogan'in çalisma grubu olusturulmasi önerisi

Draghi, göç konusunda Afganistan’a komsu ülkeleri konuya dahil etmek gerektigini ve yardimlarin programlanmasi gerektigini su an için bu konuda koordinasyon olmadigini anlatti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, Türkiye'nin Afganistan kaynakli yeni bir göç yükünü tasiyamayacagini isaret ederek, bu konuda bir çalisma grubu olusturulmasi fikrini gündeme getirdigi hatirlatilan Draghi, sunlari kaydetti:

"Ben bunun ilginç bir teklif oldugunu hemen söyledim. Ama bu konuda diger üyeler de hemfikir olmali. Bu konuyu diger üyelerle önümüzdeki günlerde de konusacagiz. Bilindigi üzere biz bunu AB içinde de konusuyoruz. Uluslararasi göç konusunda bir koordinasyondan yanayiz. Bize gelenlerden baslamak üzere konusmaya haziriz ki biz bu konuda son derece yalniz birakilmis durumda oldugumuzu hep söyledik. Bu girisim o yönde gidiyor ama diger üye ülkeler buna katilmaya razilar mi onu görmek lazim."

Afganistan'da ekonomik çöküsü önlemek gerektigini dile getiren Draghi, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in AB’nin Afganistan’daki insani yardimlar için 1 milyar avro yardim açikladigi bilgisini verdi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Çin Devlet Baskani Si Cinping’in zirveye katilmamasinin siyasi bir nedenden kaynaklanip kaynaklanmadigi sorulan Draghi, iki liderin katilmamasinda siyasi sebepler oldugunu düsünmedigini söyledi.

Kaynak: AA