Fransa Açiklamasi Rahiplerin Cinsel Istismar Vakalarini Yargiya Bildirmesi Gerekiyor

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, rahiplerin çocuklarin maruz kaldigi cinsel istismar vakalarini yargiya bildirmesi gerektigini belirtti.

Fransa Psikoposlar Konferansi Baskani Eric de Moulins-Beaufort "günah çikarmanin gizliligi"nin Fransiz yasalarindan daha üstün oldugu açiklamasi üzerine Darmanin tarafindan Bakanligina çagrildi.

Darmanin, De Moulins-Beaufort ile yaptigi görüsmenin ardindan Ulusal Meclis'teki açiklamasinda, "günah çikarmanin gizliligi"nin neredeyse 200 yildir hukukta yeri bulundugunu ve doktor ile avukatlarda oldugu gibi bunun "meslek sirri" olarak kabul edildigini belirtti.

Ancak 15 yasindan küçük çocuklara cinsel istismarda bulunuldugu ve onlara karsi suç islendigi bilgisine sahip rahiplerin bunu adalete bildirmesi gerektigini vurgulayan Darmanin, rahiplerin bu durumda "günah çikarmanin gizliligini" gerekçe göstermemesi gerektigini kaydetti.

Darmanin, görüsmede De Moulins-Beaufort'a Fransiz yasalarindan daha üstün baska bir seyin olmadigini söyledigini aktardi.

"Fransa, cumhuriyete ve yasalarina saygi gösteren tüm dinlere saygi gösteriyor." ifadesini kullanan Darmanin, Kiliselerde Cinsel Istismar Bagimsiz Komisyonunun (CIASE) raporunda açiklanan sayilarin kendisini etkiledigini belirtti.

De Moulins-Beaufort da yaptigi açiklamada, ülkedeki piskoposlarin, Fransiz yetkililerle yakin is birligi içinde çocuklarin korunmasina öncelik verme konusunda kararli oldugunu aktardi.

- Olay

Fransa Psikoposlar Konferansi Baskani De Moulins-Beaufort, 6 Ekim'de yaptigi açiklamada, "günah çikarmanin gizliliginin Fransiz yasalarindan daha üstün oldugunu" belirtmisti.

Günah çikarma gizli kaldigi için din adamlarinin "pedofili vakasi"na karisip karismadigini bilmediklerini, muhtemelen bunu yapanin çok oldugunu ifade eden De Moulins-Beaufort, ayrica, cinsel istismara maruz kalan bazi çocuklarin günah çikarma seanslarinda konustugunu, bu durumdaki çocuklarin baska kosullarda konusmasini saglamak gerektigini dile getirmisti.

CIASE üyesi Laetitia Atlani-Duault da yaptigi açiklamada, günah çikarma seanslarinin rahiplerin çocuklarin maruz kaldigi cinsel istismar vakalarini ihbar etmesini engellememesi gerektigini vurgulamisti.

Ülkede Katolik kiliselerinde çocuklarin cinsel istimara ugradigi açiklanmasinin ardindan din adamlarinin "günah çikarmasinin gizliligi", bu vakalarin ortaya çikmasini engellemesi nedeniyle tartisiliyor.

Fransiz yasalarina göre, 18 yasindan küçüklerin cinsel saldiriya ugradigi bilgisine sahip kisilerin bunu polise ihbar etme zorunlulugu bulunuyor. Bu kurala uymayanlara 3 yil hapis ve 45 bin avro para cezasi veriliyor. Ancak söz konusu çocuk 15 yasindaysa hapis cezasi 5 yila ve para cezasi 75 bin avroya yükseliyor.

Katolik kiliselerinde din adamlarinin "günah çikarma" seanslarinin cinsel istismar vakalarinin gizli kalmasini sagladigi belirtiliyor.

Halk arasinda "günah çikarma" olarak bilinen "itiraf sakramenti" Katolik Kiliselerinde kabul edilen 7 temel sakramentten biri kabul ediliyor. "Günah çikarma", vaftizden sonra kisinin günahlarindan pisman olmasi sonunda bir papaza günahlarini itiraf etmesi anlamina geliyor.

CIASE'nin açikladigi rapora göre kiliselerde 1950'den bu yana 216 bin çocuk cinsel istismara maruz kaldi. Katolik Kilisesine bagli özel okullarda ve kurumlarda çalisanlar tarafindan gerçeklestirilen cinsel istismar vakalari eklendiginde bu sayi 330 bine ulasiyor. Kiliselerde cinsel istismarin "sistematik bir olgu" olduguna isaret edildi.

Sauve, 5 Ekim'de yaptigi açiklamada, Katolik Kilisesinin cinsel istismar olaylarina karsi gerekli önlemleri almadigini vurgulayarak bu kurumu sorumluluk almaya çagirmisti.

Kaynak: AA