ABD'de Yaslilarda Kalp Krizini Önlemek Için Aspirin Kullanimi Tavsiyesi Geri Çekildi

Ileri yaslarda aspirin kullaniminin risklerinin faydasindan yüksek oldugu bildirildi.

ABD'de uzmanlardan olusan bir grup, doktorlarin kalp krizi ya da felç riski bulunan 60 yas ve üzeri hastalara düsük doz aspirin vermemesi konusunda uyarida bulundu.

Gönüllü çalisan bagimsiz uzmanlardan olusan ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü adli grup, özellikle kalp krizi veya felç geçirmemis olan ileri yastaki hastalarda aspirin kullaniminin yan etkilerinin faydalarini geride biraktigini açikladi.

Açiklamada aspirinin 60 yas ve üzerinde düsük dozda bile yasami tehdit eden sindirim sistemi kanamalari ve ülsere yol açabilecegi uyarisinda bulunuldu.

Grup, kolon kanseri riski bulunanlarin düsük doz aspirin kullanmasi yönünde 2016 yilinda yaptiklari tavsiyeyi de geri çekecegini belirtti.

Diger yandan açiklamada 40’li yaslardaki kanama riski bulunmayan kisilerde önleyici aspirin kullaniminin faydasi bulunabilecegini, 50’li yaslarda ise bu faydanin daha düsük oldugu degerlendirildi.

Kalp krizi geçirmis hastalarda ise düsük doz aspirin kullaniminin sürdürülmesi tavsiye edildi.

Agri kesici olarak bilinen aspirin, kani inceltici etkisi nedeniyle kalp hastaligi ve inme riski bulunanlarda kan pihtilarini önlemesi amaciyla 81-100 mg arasinda düsük dozda tavsiye ediliyordu.

Kaynak: AA