Yemen'de Kadinlar, Ülkede Kötülesen Ekonomik Durumu Protesto Etti

Yemen'in geçici baskenti Aden'de kadinlar, ülkedeki ekonomik kötülesme ve yerel para biriminin deger kaybetmesi nedeniyle protesto gösterisi düzenledi.

Aktivistlerin çagrisi üzerine, onlarca Yemenli kadin Aden'in Hurmekser ilçesindeki el-Arud Meydani'nda toplandi.

"Halk ölüyor", "Talebimiz ekmek ve haysiyet" ve "Aden acidan kan agliyor" yazili dövizler tasiyan göstericiler, yasam kosullarinin kötülesmesi ve yerel para birimindeki asiri deger kaybina tepki ifade eden sloganlar atti.

Göstericiler, hükümet yetkililerine yasam kosullarini ve kamu hizmetlerini iyilestirmeleri ve para birimindeki asiri deger kaybina acilen çözüm bulmalari çagrisinda bulundu.

Yemen'deki BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Twitter sayfasindan yapilan açiklamada, yerel para biriminde yasanan büyük deger kaybi nedeniyle milyonlarca kisinin gida masraflarini karsilayamayacagi uyarisi yapilmisti.

- Yemen'deki ekonomik durum

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen riyalinde yasanan hizli ve rekor seviyedeki deger kaybi, halkin zaten düsük olan alim gücünü iyice zayiflatti ve fakirlik orani yüzde 80'lere ulasti.

Iç savasin basladigi yillarda bir ABD dolari 215 Yemen riyali iken, yasanan hizli deger kaybi neticesinde bir dolar 1200 riyale kadar yükseldi.

Kaynak: AA