Facebook boykotu büyüyor!

Facebook'un adını yeniliklerle değil, daha çok skandallarla duyuyoruz. Bilindiği üzere Facebook'un Cambridge Analytica skandalı 2018'e damga vurmuştu. Mark Zuckerg yaşanan veri skandalı hakkında ifade vermişti. Geçtiğimiz sene ise 419 milyon Facebook kullanıcısının telefon bilgilerinden, yaşadıkları yere kadar birçok değerli bilgisinin şifresiz bir internet sunucusunda yayınlandığı ortaya çıkmıştı. Şimdi ise Facebook boykotu gündeme damga vuruyor ve sosyal platform sıkıntılı günler yaşıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın şiddet içerikli paylaşım yapması, Facebook'un bu paylaşımı silmemesinden sonra birçok şirket Facebook'tan reklamlarını çekme kararı almıştı. Bu boykota yeni bir isim eklendi.

Facebook boykotu büyüyor!
Facebook boykotu büyüyor!
2018'de yaşanan Cambridge Analytica skandalı yüzünden Facebook oldukça sıkıntılı günler geçirmişti. Sosyal medya platformu politikasında değişiklikler yapmıştı. Aslında Cambridge Analytica skandalının yankıları ara ara duyuluyor. Fakat Facebook şimdi de tarihinin kötü bir başka dönemini yaşıyor.

Pepsi, Coca-Cola ve Verizon'un da aralarında bulunduğu onlarca şirket, ABD Başkanı Donald Trump'ın şiddet içerikli paylaşımını silmeyen Facebook'tan reklamlarını çekme kararı almıştı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Trump'ın bir paylaşımı ile alevlenen kampanyaya Starbucks da katıldı.Aynı habere göre, geçtiğimiz günlerde başlayan Facebook boykotuna katılarak sosyal medya platformuna reklam vermeme kararı alan şirketlerin sayısı yüze yaklaştı.

Bu şlirketler arasında Starbucks, Coca Cola, Unilever, Verizon, North Face, Levi's ve Honda gibi büyük firmalar da yer alıyor.


Independent gazetesinde yer alan habere göre ise bu kampanyanın maliyeti milyar dolarlar ile ölçülecek seviyeye ulaştı.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası Facebook'un piyasa değeri 56 milyar dolar azalırken, Zuckerberg'in net serveti 7.2 milyar dolar azalarak 82,9 milyar dolara düştü.

NE YAŞANMIŞTI?

25 Mayıs'ta Minnesota eyaletinde yaşayan siyahi George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protesto dalgası ülkedeki tansiyonun artmasına neden olmuştu.