Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul ihalesinin zamanlamasını eleştiren İmamoğlu'na cevap verdi

Kanal İstanbul'un etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyonu için ihale gerçekleştirilmesinin ardından, CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu koronavirüs salgınını hatırlatarak ihalenin zamanlamasını eleştirdi. Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu'na, "Türkiye salgın ile mücadele ederken yatırım yapacak güçtedir" diyerek cevap verdi.

Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul ihalesinin zamanlamasını eleştiren İmamoğlu'na cevap verdi
Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul ihalesinin zamanlamasını eleştiren İmamoğlu'na cevap verdi
Kanal İstanbul projesi için ilk ihale yapıldı. Kanal İstanbul'un etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon projeleri için ihale gerçekleştirildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu ihalenin zamanlamasını eleştirerek, 'Millet can derdindeyken, birilerinin bugün Kanal İstanbul derdinde olması akıl alır gibi değil' ifadelerini kullandı. İmamoğlu'nun bu eleştirisine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

'KORONAVİRÜSTEN DAHA ÇOK ZARAR VERMEKTEDİR' 

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir.Kanal İstanbul projesi ile ilgili çalışmalar da elbette devam etmekte olup, bugün proje ihalesi yapılan iki tarihi köprünün taşınması veya yerinde korunması işi de önceden belirlenmiş bir sürecin bir parçasıdır. Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize Koronavirüsten daha çok zarar vermektedir' denildi.

İmamoğlu ne demişti?

Söz konusu ihaleye ilişkin tepki gösteren İmamoğlu, 'İnanılır gibi değil. Millet can derdindeyken, birilerinin bugün Kanal İstanbul derdinde olması akıl alır gibi değil. Evet bugün, Kanal İstanbul projesi çerçevesi kapsamında, Odabaşı ve Dursunbey köprülerinin taşınma ihalesi var. Bu yol ihaleleri için, 2020 bütçesinde 8 milyar lira kaynak ayrıldı. Oysa bugün işini kaybetme arifesinde olan ya da iş yeri kapandığı için gelir elde edemeyen milyonlarca insan var, Türkiye'de ve İstanbul'da. Kaynaklarımızı hala Kanal İstanbul gibi, bize göre ucube projelere harcamak yerine, halkımız için neden harcamıyoruz? Allah aşkına, bugün bir köprü yıkıp yapmak mı iş; yoksa, evde gelecek kaygısına düşmüş milyonlarca insana destek olmak mı? 'Korona krizinden, Kanal İstanbul çıkarmaya çalışmanın adını, vallahi ben koyamıyorum, lütfen siz koyun' ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Kanal İstanbul Etki Alanındaki Tarihi Odabaşı ve Tarihi Dursunköy Köprüleri İhalesi için teklifler kapalı zarf usulüyle alındı. 5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık'ın teklifi geçersiz sayılırken, Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti.